A hajnövesztő vitamin sokak fejében még ma is valamilyen luxus hóbortként él. Sokan még így tekintenek rá, pedig többségük persze használja, legfeljebb nem tud róla. Az egészségükre tudatos vásárlók azonban rendszeresen használnak hajnövesztő vitamint.

A hajnövesztő vitamin nem csak a hosszú hajért kell

A hajnak ugyanúgy szüksége van hajnövesztő vitaminra az egészséges növekedéshez, mint a szívnek ahhoz, hogy dobogjon. Hajunk havonta átlagosan másfél centit nő. A hajnövesztő vitamin azonban nemcsak akkor lehet jótékony hatású, ha hosszú hajat szeretnénk, hanem akkor is, ha a hajhullást akarjuk megelőzni, vagy annak gyorsaságát csökkenteni. A legtöbb sampon tartalmaz valamennyi hajnövesztő vitamint, de érdemes ebben a kérdésben is tudatosan dönteni. Házi praktikák is vannak a gyors hajnövesztésre, ezek közül az egyik legjobb a biotin, amelyről nem sokan hallottak ilyen névvel. Ezért is írtunk róla mi is korábban.

Hajhullás – de miért?

Arról már korábban írtunk, hogy a hajunknak szüksége van az időszakos felfrissülésre, megújulásra. A hajhullás ezért tavasszal és ősszel a legintenzívebb. Ha viszont az átlagosnál jóval több hullik, érdemes felderíteni az okokat. Hogy mi okozhatja, annak is utána jártunk korábban. Ezeket az okokat részletesen itt gyűjtöttük össze.

A hajhullás leggyakoribb oka a vitaminhiány, amit hajnövesztő vitaminnal gyorsan és hatásosan pótolhatunk. A megfelelő hajnövesztő vitamin készítmények 10 féle hajnövesztő vitamint és 2 fajta nyomelemet tartalmaznak. Ezek nélkül hiába növeljük a hajhagymák vér- és oxigénellátottságát, valódi eredményt nem lehet elérni. Az enyhébb tüneteknél a hajnövesztő sampon is segít. De hiába a jó hajnövesztő sampon, egyik sem képes a haj növekedését az adottságunknál jobban serkenteni. A növekedés egyetlen feltétele, ha a hajunk egészséges. Ehhez pedig a hajszálak és a hajhagymák megfelelő táplálása elengedhetetlen. Ezért fontos, hogy figyeljünk az időjárásra, a stresszre, a megfelelő táplálkozásra, és a hajápolásra - azaz a megfelelő hajmosásra és hajfestésre.


Mi kell a hajnak?

A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne gondoljuk azt, hogy a lista "csereszabatos", ugyanis mindegyik egymásra épülve fejti ki leginkább a hatását. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már.

A hajhullás elleni vitaminok tulajdonságai:

A-vitamin: antioxidáns hatásával sima és erős hajat kapunk, viszont a túl sok A-vitamin akár hajhullást okozhat.

B-vitamin: kordában tartja a faggyútermelést és a korpásodást, erősebbé teszi a hajat, serkenti a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Emellett segít megelőzni a hajhullást és az őszülést.

C-vitamin: a vas felszívódásához és a haj ellenálló képességének fokozásához elengedhetetlen.

E-vitamin: erős antioxidáns.

H-vitamin: részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket.

vas: a C-vitamin segíti a felszívódását. Vashiány esetén csökken a hemoglobintermelés, a vér nem tud kellő oxigént szállítani, emiatt az izmok munkavégző képessége csökken.

réz: az anyagcserét végző enzimek munkájához elengedhetetlen, a vas nélküle nem tud a hemoglobinba beépülni.

szelén: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez elengedhetetlen, hiányának egyik jele a hajhullás lehet.

jód: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez szükséges

cink: A cinkről korábban már itt írtunk hosszabban

(A teljes listát megtalálod itt)

 A hajnövesztő vitamin szedése mellett persze olyan egyszerű jó tanácsot is érdemes megfogadni, mely szerint vizes hajat nem szabad fésülni, illetve törölközővel dörzsölni. Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.