Nem minden helyzetben van szükség hajnövesztő sampon használatára, bár rosszat biztosan nem teszünk neki. Természetes időközönként hullik a hajunk, ugyanis neki is szüksége van a megújulásra. Ez tavasszal és ősszel intenzívebb, ettől nem kell megijedni. Ha más az oka a hajhullásnak, akkor érdemes utána járni, hogy vitaminhiány vagy betegség áll a háttérben, és akár hajnövesztő sampont használni.

Nő, nő, ki tudja, hol áll meg

A hajunk védi a fejet a sérülésektől, és meghatározza kinézetünk. 97%-a keratin, a többi víz. Életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják. Az átmeneti fázisban, amely körülbelül 2-3 hét, a haj növekedése megáll. Ilyenkor a hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik" (Wikipédia).

Mi állhat a hajhullás okainak hátterében?

Örökletes tényezők is befolyásolják hajunk mennyiségét és minőségét, de egyéb tényezők, köztük az egészségtelen életmód, stressz, vitamin és ásványianyag hiány is okozhat hajhullást. Ezekről írtunk már korábban. A nőknél a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, a férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet, de komolyabb betegségek okozhatják a panaszt. De komolyabb hajhullás esetén mindenképp forduljunk bőrgyógyászhoz.

Hajnövesztő sampon segít az enyhébb tüneteknél

Hiába a jó hajnövesztő sampon, egyik sem képes a haj növekedését az adottságunknál jobban serkenteni. A növekedés egyetlen feltétele, ha a hajunk egészséges. Ehhez pedig a hajszálak és a hajhagymák megfelelő táplálása elengedhetetlen. Ezért fontos, hogy figyeljünk az időjárásra, a stresszre, a megfelelő táplálkozásra, és a hajápolásra - azaz a megfelelő hajmosásra és hajfestésre.

Milyen a jó hajnövesztő sampon?

A hajnövesztő sampon, de a hajhullás elleni sampon is akkor jó, ha táplálja a hajat, főleg a hajhagymákat, és a megfelelő anyagokat tartalmazva serkenti az egészséges növekedést:

koffein – ez ugyanis serkenti a hajnövekedést, és lassítja a hajhullást.

agávé –az aktív növényi hatóanyagnak köszönhetően megduplázódik a fejbőr vérkeringése

orvosi zsálya - gyulladáscsökkentő

csalán - fényessé, erőssé teszi a hajat

cink - többek között a fehérjeszintézishez járul hozzá. ( A cink hatásairól itt írtunk részletesen>>)

A, B, B8, C, E, H- vitamin - a haj egészségéhez, rugalmasságához, fényéhez és ellenálló képességéhez szükségesek.

réz - hozzájárul a haj normál pigmentációjához.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!