Tudod, mi a biotin? H-vitaminként biztosan jobban ismered, hiszen a B-vitamin komplex család tagja. Bár – sajnos – kevés szó esik róla, mégis elengedhetetlen a szervezetünknek. Főleg, ha a hajunkkal vagy a körmünkkel adódnak gondok.

Amit tudni kell a hajról

Ahogy már többször megírtuk, a haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. "Az első fázis 2-6 évig tart, ez alatt a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő. Ekkor a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. (Wikipédia).Hajhullás okai


A hajhullás okai között örökletes és szerzett betegségek, életmódbeli gondok is állhatnak.

  1. örökletes
  2. pajzsmirigybetegség
  3. nőgyógyászati problémák
  4. gyógyszer mellékhatása
  5. a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
  6. fejbőrt érintő gombás fertőzés
  7. vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
  8. stressz
  9. intenzív fogyókúra
  10. időjárásváltozás

A hajhullás okai között szerepelhet még kemoterápiás vagy sugárkezelés, de szülés után is előfordulhat hajhullás, amely szintén a vitaminhiánynak tudható be.

Hajhullás elleni vitamin - támadás a kopaszodás ellen

Ahhoz, hogy a haj egészségesen fejlődjön, vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne gondoljuk azt, hogy a lista "csereszabatos", ugyanis mindegyik egymásra épülve fejti ki leginkább a hatását. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már. 

A hajhullás elleni vitaminok tulajdonságai:

A-vitamin: antioxidáns hatásával a toxinok ellen hat. Sima és erős hajat eredményez, viszont vigyázat, a túl sok A-vitamin viszont hajhullást eredményezhet.

B-vitamin: erősebbé teszi a hajat, aktiválja a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, a faggyútermelést és a korpásodást szabályozza. Emellett segít megelőzni a hajhullást és az őszülést.

C-vitamin: Segíti a vas felszívódását, emellett segít a haj ellenálló képességének fokozásában.

E-vitamin: erős antioxidáns.

H-vitamin: részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket.

vas: a C-vitamin segíti a felszívódását. Vashiány esetén csökken a hemoglobintermelés, a vér nem tud kellő oxigént szállítani, emiatt az izmok munkavégző képessége csökken.

réz: az anyagcserét végző enzimek munkájához elengedhetetlen, a vas nélküle nem tud a hemoglobinba beépülni.

szelén: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez elengedhetetlen, hiányának egyik jele a hajhullás lehet.

jód: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez szükséges

cink:  A cinkről korábban már itt írtunk hosszabban

(A teljes listát megtalálod itt)

Nem is hallottam a biotinról - akkor nem is fontos?

Dehogynem! Elengedhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, de szükséges a bőr egészségének fenntartásához, ugyanakkor hozzájárul a kopaszodás és az őszülés lassításához és csökkenti bőrproblémákra és az izomfájdalmakat. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek.

A rendszertelen, egysíkú, tápanyaghiányos táplálkozás azonnal megmutatkozik a hajon, a körmön és a bőrön. De a jó minőségű tápanyagok hozzájárulhatnak a bőr, a haj és a körmök megerősítéséhez!

Ha normális, vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van. Rengeteg biotin található a májban, a vesében, a tojássárgájában, a tejben és egyéb tejtermékekben, számtalan zöldségfélében és hüvelyesekben, valamint a dióban is. 

Nem természetes formában a legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex-készítmény tartalmazza, hiszen  egymás hatását erősítik a B2-, B6- és A-vitaminnal. Viszont a nyers tojásfehérjével nem szedhető (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), de ellenségei a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Hogyan hat a biotin?

A kreatin a haj, a bőr és a köröm egyik fő alkotóeleme, amely egy fehérje. A biotin, vagyis H-vitamin ennek a termelődését serkenti. Ezzel elősegíti a haj és a köröm növekedését, de a bioti segíti a normál bőr fenntartását.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.