Bizonyos időközönként a hajunknak is szüksége van a megújulásra. Ez a természetes hajhullás oka annak, hogy főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Addig viszont nem kell megijedni, amíg csak az átlagos, napi 60-100 hajszálat veszítjük el. Ha viszont ennél többet, akkor már jó, ha felderítjük az okokat. A hajhullás okai között vitaminhiány és betegség is állhat. 

A hajról röviden

A haj az a szőrzet, amely védi a fejet a sérülésektől. Emellett a kinézetünk meghatározó tényezője. A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz. Felépítése: külső hámréteg, a cuticula; a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.

Ahogy említettük, a hajunknak is szüksége van a felfrissülésre. A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból.

"A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják. A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik" (Wikipédia).

A hajhullás okai – mi állhat a háttérben?

Ahogy sok dologra, úgy a hajunk mennyiségére és minőségére is befolyással vannak az örökletes tényezők, viszont a nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, a férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet, de komolyabb betegségek okozhatják a panaszt.

  1. örökletes
  2. pajzsmirigybetegség
  3. nőgyógyászati problémák
  4. gyógyszer mellékhatása
  5. a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
  6. fejbőrt érintő gombás fertőzés
  7. vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
  8. stressz
  9. intenzív fogyókúra
  10. időjárásváltozás

A hajhullás okai között szerepelhet még kemoterápiás vagy sugárkezelés, de szülés után is előfordulhat hajhullás, amely szintén a vitaminhiánynak tudható be.

Hogyan derül fény a hajhullás okaira?

Komolyabb hajhullás esetén mindenképp bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az orvos kikérdez minket a családunkban előforduló hajvesztési rendellenességről, azaz örökölhettük-e a hajhullást. Ez után a fejbőr és a haj vizsgálatát végzi el laboros és mikroszkópos eljárással. 

Sajnos ha örököltük a hajhullást, ennek a folyamata csak lassítható. Ebben segít az A-, B-, H-, C- és E vitamin és az olyan ásványi anyagok, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Az időjárás a hajhullás okai között?

Igen! Hiszen nyáron, ha a fejünket valamivel védjük, kalappal, kendővel vagy sapkával, a hajunk beizzadhat. A gyakori hajmosás károsíthatja a hajat és a fejbőrt is. Ha viszont a tűző nap éri a hajat, az UV-sugarak megtámadják a keratin fehérjemolekuláit, emiatt sérülékeny lesz a hajszerkezet. Nyáron nem csak a nap, de a tenger sós vize is meggyorsítja a haj kiszáradását. Ha megszáradunk a napon, a só kikristályosodik fejünkön. Ezek a kristályok a nappal érintkezve komoly sérülést okozhatnak a fejbőrünkön. Ezért mindig öblítsük le magunkat a sós víz után.De a hideg se tesz túl jót neki. Hányszor hallottuk gyerekként, hogy " Vegyél sapkát, mert kihullik a hajad". Van benne igazság, hiszen a hidegben "elfagyhatnak a hajhagymáink." Ráadásul a hűvösebb időben mi is a kalóriadús, viszont ásványi anyagokban szegényebb ételeket részesítjük előnyben. A fentebb leírtak alapján pedig tudjuk, hogy a táplálkozásunk komoly befolyással van a hajhullásra.


Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.