A koffein hatásai között kevés szó szokott esni a hajhullásról és a hajápolásról. Eddig, ugyanis most megmutatjuk, miért is érdemes komolyan beszélni a koffeinről.

Amit tudni kell a hajról

A haj felel kinézetünkért, de a fejet ért sérülések ellen is komoly védelmet nyújt. Fő alkotóeleme a keratin, körülbelül 97%-ban, a maradék 3% víz. Kívülről befelé haladva a külső hámréteg, a cuticula védi, a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla építi fel. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.

A hajunknak bizonyos időközönként szüksége van a felfrissülésre. A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. Ezért ha hullik a hajunk, nem kell tőle megijedni. Csak egy bizonyos idő után. Ugyanis a természetes hajhullás oka annak, hogy főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Ha ez napi 60-100 hajszál, azzal nincs semmi gond, ha viszont ennél többet, akkor már jó, ha felderítjük az okokat. A hajhullás okai között vitaminhiány és betegség is állhat. Ezeket egy korábbi cikkben erről már beszéltünk. A koffein sokat segíthet ebben.

Hajhullás ellen vitaminokkal

A haj feljődéséhez számtalan vitaminra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükségünk. Ezeket is részletesen összeszedtük már, de a koffeinről nem esett szó. A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin.


Mindent a koffeinről

„A koffein metilxantin-származék, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A szó eredete az abesszíniai Kaffa vidék(en) neve, mely a kávécserje egyik őshazája. A koffein a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz” (Wikipédia).

Leginkább tehát a kávéból és a teából ismerjük, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. A hajhullás sokszor férfiakat érint – erről bővebben itt is olvashat. Az idézett cikk is kiemeli, hogy a koffein segít a férfi nem hormon, a tesztoszteron hajhagymákra gyakorolt hatásait. A bemutatott kutatás kiemeli, a női fejbőr nagyobb érzékenységet mutatott a koffeinre, valamint a hajszálak meghosszabbodását eredményezte – azaz elősegíti a hajnövekedést.

Mi a koffein sikerének a titka?

Gyorsan képes a bőrbe, ezáltal a szövetekbe beszívódni. Ezáltal nem csak a hajra, hanem az egész testünkre jótékony hatással van. Ugyanis vérkeringés-serkentő hatása mellett a zsírbontáshoz is hozzájárul, és vízhajtó hatású.

Sikeréhez hozzájárul, hogy amellett, hogy a kávéval kellemes formában tudjuk magunkba juttatni, számos sampon és hajpakolás alapanyaga is már, így közvetlenül tudjuk a hajhagymákhoz juttatni a csodaszert. És ha már ott van, akkor meg is védi a fejbőrt a kiszáradástól, valamint a hajhagymákat a külső hatásoktól.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!