Hajhullást sokszor vitaminhiány okozza, ezért érdemes tudni, melyik tartozhat a klasszikus „hajhullás elleni vitamin” közé. Sokan nem tudják, mihez is kezdjenek, a hajra kenjék, belsőleg használják?

Az már tudjuk, hogy a hajunknak szüksége van az időszakos felfrissülésre, megújulásra. Ez tavasszal és ősszel a legintenzívebb. Ha viszont a napi 60-100 hajszálnál többet veszítünk el, akkor már jobb utána járni a dolgoknak. Hogy mi okozhatja, annak is utána jártunk korábban. Ezeket az okokat részletesen itt gyűjtöttük össze.

Mindent a hajról

A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból.

"A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják. A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik" (Wikipédia).

 Hajhullás okai

A hajhullás okai között örökletes és szerzett betegségek, életmódbeli gondok is állhatnak.

  1. örökletes
  2. pajzsmirigybetegség
  3. nőgyógyászati problémák
  4. gyógyszer mellékhatása
  5. a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
  6. fejbőrt érintő gombás fertőzés
  7. vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
  8. stressz
  9. intenzív fogyókúra
  10. időjárásváltozás

A hajhullás okai között szerepelhet még kemoterápiás vagy sugárkezelés, de szülés után is előfordulhat hajhullás, amely szintén a vitaminhiánynak tudható be.

Hajhullás elleni vitamin - támadás a kopaszodás ellen

Ahhoz, hogy a haj egészségesen fejlődjön, vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunkhiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne gondoljuk azt, hogy a lista "csereszabatos", ugyanis mindegyik egymásra épülve fejti ki leginkább a hatását. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már. 

A hajhullás elleni vitaminok tulajdonságai:

A-vitamin: antioxidáns hatásával a toxinok ellen hat. Sima és erős hajat eredményez, viszont vigyázat, a túl sok A-vitamin viszont hajhullást eredményezhet.

B-vitamin: erősebbé teszi a hajat, aktiválja a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, a faggyútermelést és a korpásodást szabályozza. Emellett segít megelőzni a hajhullást és az őszülést.

C-vitamin: Segíti a vas felszívódását, emellett segít a haj ellenálló képességének fokozásában.

E-vitamin: erős antioxidáns.

H-vitamin: részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket.

vas: a C-vitamin segíti a felszívódását. Vashiány esetén csökken a hemoglobintermelés, a vér nem tud kellő oxigént szállítani, emiatt az izmok munkavégző képessége csökken.

réz: az anyagcserét végző enzimek munkájához elengedhetetlen, a vas nélküle nem tud a hemoglobinba beépülni.

szelén: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez elengedhetetlen, hiányának egyik jele a hajhullás lehet.

jód: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez szükséges

cink:  A cinkről korábban már itt írtunk hosszabban

(A teljes listát megtalálod itt)

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.