Sokakba felmerül, mire is jó a hajbalzsam, amikor a polcokat nézegetjük sampont keresve, és ott áll mellette fejjel lefele az ikertestvére. Most összeszedjük, miért is jó ez nekünk! Mert az tény, hogy jó.

Mi is a hajbalzsam?

Ahogy a Fodrászinfó is rávilágít, sokaknak szinonima a hajbalzsam, a kondicionáló és a hajpakolás is. Pedig, "mindegyik más-más rétegét védi és ápolja a hajnak.".  A hajbalzsam a haj külső rétegét, a kutikulát táplálja. 

Mielőtt tovább mennénk, nézzük meg ezt közelebbről.

Amit tudni kell a hajról

haj felel kinézetünkért, de a fejet ért sérülések ellen is komoly védelmet nyújt. Fő alkotóeleme a keratin, körülbelül 97%-ban, a maradék 3% víz. Kívülről befelé haladva a külső hámréteg, a cuticula védi, a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla építi fel. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.

A hajunknak bizonyos időközönként szüksége van a felfrissülésre. A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. Ezért ha hullik a hajunk, nem kell tőle megijedni. Csak egy bizonyos idő után. Ugyanis a természetes hajhullás oka annak, hogy főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Ha ez napi 60-100 hajszál, azzal nincs semmi gond, ha viszont ennél többet, akkor már jó, ha felderítjük az okokat. A hajhullás okai között vitaminhiány és betegség is állhat. Ezeket egy korábbi cikkben erről már beszéltünk. A koffein sokat segíthet ebben.

Vissza a balzsamhoz!

Tehát a haj külső rétege felelős azért, hogy a hajunk fényes, rugalmas és puha legyen. A hajbalzsam folyékony és zsíros állagának köszönhetően minden hajszálat elér, így segít a hajunknak elérni a puhaságot és rugalmasságot. A samponnal megtisztítjuk hajunkat a szennyeződéstől, amit lúgos kémhatással ér el, amit pedig semlegesíteni kell egy savas kémhatású anyaggal.

Sokszor írtunk már a legjobb vitaminok, ásványi anyagok fontosságáról, így fontos mindig megnézni a balzsamok összetevőit is, hiszen annyi félét árulnak, hogy egyedül nehezen találunk el közöttük.

És hogy ki használja? Azt szokták mondani, hogy mindenki, akinek 5 cm-nél nagyobb haja - vagy épp szakálla van. Nem írtuk el, igenis máshova is jó egy megfelelő balzsam. Csak jól kell választani. 

És íme néhány tipp, hogyan használd helyesen>>

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Szerezd be még most!