A biotin kevésbe lehet ismert, de arról, hogy H-vitamin már biztosan hallottunk. Ez a vitamin a B-vitamin komplex család tagja. Keveset beszélünk róla, pedig a hajunk és a körmünk egészségéért elengedhetetlen.

Ilyen a hajunk

A haj életciklusa 3 szakaszból áll, amely több évig is eltart: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. "Az első fázis 2-6 évig tart. (...) Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. (Wikipédia).

Hajhullás okai és vitaminok ellene

A hajhullás okai között örökletes és szerzett betegségek, vitaminhiány és életmódbeli gondok is állhatnak.

A haj egészséges növekedéséért "hajnövesztő" vitaminokra van szükség. Ezek közül a legjobbak az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne felejtsük el, hogy a hajunk, a bőrünk és a körmök egyik fő alkotóeleme a kreatin, amely egy fehérje. A biotin, vagyis H-vitamin serkenti ennek a fehérjének a termelődését. 

H-vitamin a haj erősítéséért

A H-vitamin vesz részt a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket. Úgy is mondhatjuk, hogy elengedhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, de szükséges a bőr egészségének fenntartásához, ugyanakkor hozzájárul a kopaszodás és az őszülés lassításához és csökkenti bőrproblémákra és az izomfájdalmakat. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek.

De mégis honnan szerzünk H-vitamint? Szerencsénk van, hiszen ha jól táplálkozunk, akkor az rögtön megmutatkozik a hajon, bőrön, körmön. Ugyanúgy a rendszertelen, vagy egyoldalú, tápanyaghiányos táplálkozást is azonnal jelzi a testünk.

A rendes vegyes táplálkozás mellett a H-vitamin, azaz a biotin átlagos napi adagja 10-50 mg körül van. Rengeteg H-vitamin található olyan ételekben, mint a máj, a vese, a tojássárgája, a tej vagy egyéb tejtermékek, számtalan zöldségfélében és hüvelyesben, valamint a dióban is. 

Ha valaki mégis válogatós, akkor megnyugodhat, hiszen a legtöbb multivitamin- és B-komplex-tabletta tartalmazza, hiszen  egymás hatását erősítik az A-, a B2- és B6-vitaminnal. De vigyázzunk, mert ellenségei a fény, az erős savak és lúgok, az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző tartósítási eljárások.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Rendeld meg még most!