Számos hajerősítő készítménnyel találkozunk a piacon, de a kulcsa mindegyiknek egy: a B5-vitamin. Lássuk, miért is csodaszer ez a vízben oldódó vitamin?

Mi is a B5-vitamin?

„A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (ingerületátvivő anyagok) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. Rengeteg élelmiszer tartalmazza egyik ezek közül a papaja, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban, rizsben, karfiolban, brokkoliban, narancsban. A pantoténsav a pantoinsav és a béta-alanin amidja. A koenzim A felépítéséhez szükséges” (Wikipédia). 

Maga a szó görög eredetű, ugyanis a „panthoten” jelentése mindenütt. Ettől függetlenül a vitamint csak 1931-ben fedezték fel.

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

Miért is jó?

A pantoténsav a mellékvesék normális működéséhez is szükséges. A kutatások szerint részt vesz a kortizol nevű stresszhormon képződésében. És ugye többször megírtuk már, hogy az őszülés és a hajhullás egyik oka pontosan a stressz.

A B5-vitamin hiánya

Elég ritka, hogy B5-vitamin hiányban szenvedjen valaki, hiszen számtalan élelmiszerrel be tudjuk vinni a megfelelő napi mennyiséget. Ha elő is fordul, többnyire idős korban, amit olyan tényezők fokoznak, mint a hosszú gyógyszeres kezelés, az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek.

Ritka, hogy valaki túladagolja a B5-vitamint, nem is nagyon tartanak számon ilyen esetet, hiszen a fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől. A kutatások viszont azt mutatják, hogy a napi mennyiséget meghaladó B5-vitamin beviteltől se lesz semmi bajunk.

B5-vitamin: hol talállak?

Leginkább az állati eredetű táplálékokban fordul elő, legfőképp a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. A b5-vitamin növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

Kend a hajadra!

Az Encyclopedia of Separation Science tanulmánya vizsgálatokra hivatkozva foglalja össze, mi mindenre lehet jó a B5-vitamin, ha nem étellel vagy itallal visszük be azt. A B5-vitamin provitaminja (a panthenol, ami a bőrben különböző folyamatok után vitaminná alakul) a kémiai szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a pantoténsavhoz, olyannyira, hogy gyakorlatilag ugyanazt a hatást lehet vele elérni, ha kozmetikai termékekbe keverik. A legtöbbször a haj-és bőrápoló készítményekben találkozhatunk vele, hiszen a hajunk selymessé, puhává, csillogóbbá és rugalmasabbá válik tőle, illetve véd a kémiai és mechanikai károsodásoktól. A sebgyógyító készítményekben illetve a popsikenőcsökben azért van helye, mert stimulálja a sejtnövekedést, elősegíti a hámréteg újjáépülését.

Hiánya esetén nemcsak a bőrünkön észlelhetünk negatív elváltozásokat, de hamarabb őszülhetünk, és a hajunk is jobban hullhat. A haj összetételében, felépítésében azonban jó irányba történő változást eredményezhet. (HáziPatika)

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Próbáld ki még ma!