Számos hajerősítő készítménnyel találkozunk a piacon, de a
kulcsa mindegyiknek egy: a B5-vitamin. Lássuk, miért is csodaszer ez a vízben
oldódó vitamin?
Mi is a B5-vitamin?
„A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden
sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is
emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris
transzmitterek (ingerületátvivő anyagok) termelésében játszik kulcsszerepet. A
B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-,
és idegrendszert is támogatja. Rengeteg élelmiszer tartalmazza egyik ezek közül
a papaja, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban,
rizsben, karfiolban, brokkoliban, narancsban. A pantoténsav a pantoinsav és a
béta-alanin amidja. A koenzim A felépítéséhez szükséges” (Wikipédia).
Maga a szó görög eredetű, ugyanis a „panthoten” jelentése mindenütt.
Ettől függetlenül a vitamint csak 1931-ben fedezték fel.
B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális
működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét,
stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.
Miért is jó?
A pantoténsav a mellékvesék normális működéséhez is szükséges.
A kutatások szerint részt vesz a kortizol nevű stresszhormon képződésében. És
ugye többször megírtuk már, hogy az őszülés és a hajhullás egyik oka pontosan a
stressz.
A B5-vitamin hiánya
Elég ritka, hogy B5-vitamin hiányban szenvedjen valaki, hiszen számtalan élelmiszerrel be tudjuk vinni a megfelelő napi mennyiséget. Ha elő is fordul, többnyire idős korban, amit olyan tényezők fokoznak, mint a hosszú gyógyszeres kezelés, az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek.
Ritka, hogy valaki túladagolja a B5-vitamint, nem is nagyon
tartanak számon ilyen esetet, hiszen a fölösleges pantoténsavat a vesék
választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől. A
kutatások viszont azt mutatják, hogy a napi mennyiséget meghaladó B5-vitamin
beviteltől se lesz semmi bajunk.
B5-vitamin: hol talállak?
Leginkább az állati eredetű táplálékokban fordul elő,
legfőképp a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és
tejben. A b5-vitamin növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos
magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika,
szója, avokádó, hajdina, lencse.
Kend a hajadra!
Az Encyclopedia of Separation Science tanulmánya
vizsgálatokra hivatkozva foglalja össze, mi mindenre lehet jó a B5-vitamin, ha
nem étellel vagy itallal visszük be azt. A B5-vitamin provitaminja (a
panthenol, ami a bőrben különböző folyamatok után vitaminná alakul) a kémiai
szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a pantoténsavhoz, olyannyira, hogy
gyakorlatilag ugyanazt a hatást lehet vele elérni, ha kozmetikai termékekbe
keverik. A legtöbbször a haj-és bőrápoló készítményekben találkozhatunk vele,
hiszen a hajunk selymessé, puhává, csillogóbbá és rugalmasabbá válik tőle,
illetve véd a kémiai és mechanikai károsodásoktól. A sebgyógyító
készítményekben illetve a popsikenőcsökben azért van helye, mert stimulálja
a sejtnövekedést, elősegíti a hámréteg újjáépülését.
Hiánya esetén nemcsak a bőrünkön észlelhetünk negatív
elváltozásokat, de hamarabb őszülhetünk, és a hajunk is jobban hullhat. A haj
összetételében, felépítésében azonban jó irányba történő változást
eredményezhet. (HáziPatika)
Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Próbáld ki még ma!