Hogyan zajlik az őszülés?

A haj festékanyaga a melanin, ami a hajhagymákban termelődik, innen jut el a hajszálak végébe is. Amikor ez az anyag nem megfelelő mennyiségben jut el, vagy a termelődés megáll, akkor indul az őszülés természetes folyamata, amelyet a tirozin mennyiségének csökkenése okozza. De közel sem mindegy, hogy ez a folyamat mikor játszódik le. Egyeseknél korábban, másoknál később, valakinél lassabb, valakinél gyorsabb lefolyású. Ezt számos tényező befolyásolhatja.

Miért van az őszülés?

A bradfordi egyetemen vizsgálták az őszülés biológiai-kémiai hátterét. Ha a szervezetben egy bizonyos szint alá csökken a kataláz enzim mennyisége, akkor a hajunk őszülni és hullani kezd. Ez az anyag felelős ugyanis a hajszálakban felgyülemlő hidrogén-peroxid lebontásáért, amely természetes fehérítő hatású. Ha nincs elég kataláz, a hidrogén-peroxid nem tud lebomlani, és kifejti fehérítő hatását a hajszálakban. A kataláz enzim hiánya esetén túltermelődés alakul ki, ezáltal kifehérednek a hajszálak.

Őszülés okai

Sokan azt hiszik, hogy az őszülés csak az öregedéssel jár, vagy a stressz velejárója. De komoly egészségügyi okai is lehetnek, ráadásul olyan dolgok is, amelyekre nem is gondolnánk.

1. genetika

A génjeink, ahogy sok mindent, így az őszülés idejét is meghatározzák. Ha a családban vannak olyanok, akik korán őszültek, akkor van esély rá, hogy minket is idő előtt elér.

2. Nem, etnikum, kor

A kutatások szerint egy nő átlagosan 35 éves korában kezd el őszülni, a férfiak viszont korábban, már 30 évesen. Az etnikai hovatartozás is befolyásolja az őszülést: a kaukázusi emberek már a harmincas éveikben, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, az afroamerikaiak pedig a negyvenes éveikben kezdenek el őszülni.

3. Káros szenvedélyek

Az őszülésre is hatással vannak a káros szenvedélyeink. A dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás sokszor vitaminhiányt okoz, amely a szervezetünkben több módon is jelentkezhet.  Az egyik ilyen az őszülés. A B-12 vitamin, vagy a protein hiánya, a vérszegénység, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy problémái mind befolyásolhatják az őszülést.

4. Stressz

A hosszan tartó, erőteljes stressz a szervezetünkön is meglátszik, Több legenda is van már az egy nap alatt őszülő emberekről, de nyilván nem erről van szó a legtöbb ember esetében.

5. Környezeti hatások

A szennyeződés, az UV-sugárzás, a káros vegyi anyagok által keletkező reaktív oxigéngyökök károsíthatják a hajszálat alkotó pigmentet, és ez által korai őszülést válthatnak ki.

Megelőzhető a korai őszülés?

Az olyan okok, amelyekért mi vagyunk felelősek, azok megszüntethetőek. Így akár megvan a megfelelő indok, hogy lerakjuk a cigit, vagy elfelejtsük a gyorséttermi kajákat. De a betegség által kiváltott őszüléssel nehéz a dolgunk, ezért érdemes minden tünetre odafigyelnünk, és időbe elmenni vele az orvoshoz.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.