Rengetegszer érezhetünk fáradtságot, szédülést, amelynek hátterében lehet, hogy csak a front áll, de akár vitaminhiány is okozhatja. A B2-vitamin lehet, hogy eszünkbe se jut, pedig a B vitaminok elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Ráadásul pár hét alatt a szervezetünkből is kiürül, így mindenképpen pótolni kell.

B2-vitamin: az immun- és emésztőrendszer szolgálatában

"A B2-vitamin, más néven riboflavin egy vízben oldódó, könnyen felszívódó vitamin. 1932-ben izolálták élesztőgombából. Szabad formájában, vagy fehérjéhez kötve találhatóak meg a táplálékokban. A szervezet 2-6 hétig raktározza, majd a veséken keresztül kiürül, tehát rendszeresen pótolni kell. "(Webbeteg) A B2-vitamin nélkül a B-vitaminok összességében nem lennének hatékonyak az anyagcserében, a sejtvédelemben és a különböző tápanyaghiányok megelőzésében.

Ha valaki nem szereti, hogy túl sok kapszulát visz a szervezetébe, annak van egy jó hírünk: rengeteg táplálékkal be lehet juttatni a szervezetbe a B2-vitamint. Leginkább olyan élelmiszerek tartalmazzák, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a tej, tojás, máj, vese, élesztő, tejszín, sajtok, spenót, sóska. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a tejet például érdemes sötét üvegben tárolni, mivel fény hatására bomlásnak indul a B2-vitamin. Felszívódásában sokat segít a B6-és a C-vitamin is. De B-vitamint tartalmaz a lucerna, a kamilla, az édeskömény, a ginzeng, a komló, a csalán, a petrezselyem, a borsmenta, a csipkebogyó és a zsálya.



Vitaminokkal az egészséges hajért

A haj egészséges fejlődéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Az ásványi anyagok közül elengedhetetlen a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ezek közös tulajdonsága, hogy egymásra épülve fejtik ki leginkább a hatásukat. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már. A hajhullás elleni vitaminokról itt írtunk bővebben már.

A haj növekedését is elősegíti a B2-vitamin

Ahhoz, hogy a hajunk megfelelő állapotban legyen, az egész szervezetünknek egészségesnek kell lennie. A B-vitaminok összességében pozitívan hatnak az immunrendszerre, különösen az emésztőrendszerre és különböző bőrgyógyászati területekre, így kiemelik a körmökre és a hajra gyakorolt jótékony hatását. 

B2-vitamin napi igénye 1-1,5 mg a legtöbb ember számára. Terhesség alatt különösen fontos a rendszeres szedése a magzat megfelelő fejlődéséhez.

A B-vitamin hiánya gátolhatja a vas felszívódását a szervezetben, és gyengíti a pajzsmirigy működését is. Hiányának tünetei ritkák, de előfordulhat szédülés, szem-, gyomor- és bélbántalmak és nyálkahártya-gyulladás is. 

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Próbáld ki még ma!