A hajhullás vezető oka valamilyen vitaminhiány, például B-vitamin, aminek a szintjét még a kávé vagy a cukor is befolyásolja. Nőknél a hajhullás vezető oka a vashiánnyal kéz a kézben járó B-vitamin hiány.

Alapok a hajról 

Ahogy már többször foglalkoztunk a témával, a haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. "Az első fázis 2-6 évig tart, ez alatt a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő. Ekkor a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők." (Wikipédia). 

A hajhullás okairól itt írtunk>>

B-vitamin - ami jó a hajnak

A B-vitamin családnak több vitamin is a tagja.  Az egyik legfontosabb a B3-vitamin (niacin), valamint a B7-vitamin, melynek másik neve biotin. Ezeket leginkább a húsfélékben (baromfi, sertés, bárány, marha) valamint a halakban, a májban, a szójában, a gombában, a hüvelyesekben, a különböző diófélékben vagy a rizsben találjuk meg. 

„A B5-vitamin, más néven pantoténsav az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (ingerületátvivő anyagok) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. Rengeteg élelmiszer tartalmazza egyik ezek közül a papaja, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban, rizsben, karfiolban, brokkoliban, narancsban. A pantoténsav a pantoinsav és a béta-alanin amidja. A koenzim A felépítéséhez szükséges” (Wikipédia). 

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, serkenti a növekedést, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

A B8-vitaminról, az inozitolról igazolták, hogy elősegíti a haj növekedését.

A B12-vitamin a haj anyagának ez az egyik összetevője, így könnyen következtethetünk hiányára a hajhullásból. Kizárólag jó minőségű állati eredetű ételekben lelhető fel, amihez a vegetáriánusok és vegánok például nem jutnak hozzá, emiatt megnövekedett a B12-vitamin hiányávan fellépő hajhullás is.

Hogy a teljes B-vitamin család tagjai mire hatnak, azt itt elolvashatja>>

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.