A legtöbb gyógynövény számos jótékony hatással bír. A rozmaring leginkább a sütés-főzés kapcsán lehet ismerős, de kevesen tudják róla, hogy remek hajnövesztő hatású!

Mi a rozmaring?

„A rozmaring (Salvia rosmarinus) az ajakosvirágúak rendjébe (Lamiales), az árvacsalánfélék családjába (Lamiaceae) és a zsálya (Salvia) nemzetségbe tartozó fűszer- és gyógynövény. Eredetileg Rosmarinus officinalis néven különálló nemzetségbe sorolták, csak 2017-ben helyezték a Salvia génuszba. Dél-Európában honos, de Magyarországon is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.” (Wikipédia)

Már az ókori Rómában is a rozmaring többféle felhasználási módját ismerték. Collumella méhlegelőnek használta, Horatius egyik ódája szerint rozmaringgal koszorúzták a házi istenek (penates) kis szobrait, de rozmaringgal, rózsával és ibolyával koszorúzták magukat az ünnepekre érkező ünneplők – Ovidius szerint. Dioskurides pedig a rozmaringot mint gyógyszert a sárgaság ellen ajánlotta.

A rozmaring viszont illatszerként is felhasználható volt. Ugyanis aki nem tudta kifizetni a drága tömjént, az a tömjénillatú rozmaring felhasználásával áldozott az isteneknek.

Manapság viszont inkább a konyhából ismerős, ugyanis a sültek – főleg a bárányhús – fontos fűszere.


A rozmaring szerepe a népi gyógyászatban

Orvosi felhasználására nincs bizonyíték, de a népi gyógyászatban többféle baj kezelésére használják. A rozmaringolaj emésztési zavarok kezelésére, hasgörcsre, enyhe izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használják, de hajápolóként is funkcionál. Emellett fürdővizek illatosítására is használták nyers és szárított állapotában is.

A hajhullás okai – mi állhat a háttérben?

Ahogy sok dologra, úgy a hajunk mennyiségére és minőségére is befolyással vannak az örökletes tényezők, viszont a nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, a férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet, de komolyabb betegségek okozhatják a panaszt.
örökletes
pajzsmirigybetegség
nőgyógyászati problémák
gyógyszer mellékhatása
a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
fejbőrt érintő gombás fertőzés
vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
stressz
intenzív fogyókúra
időjárásváltozás
Tovább olvasom>>

A haj segítője is a rozmaring

A népi gyógyászat hamar felfedezte a rozmaring jótékony hatását, és több évszázada kezelik vele a hajhullást. A rozmaring a hajhagymák táplálásával elősegíti a hajnövekedést és a haj visszanövését. Sampon is készíthető belőle, ezáltal sokáig eláll és megfelelő mennyiség a rendelkezésünkre áll belőle.

Kutatások azonban a rozmaringolaj hatását vizsgálták, amelyek bizonyították is jótékony hatását. Antibakteriális és gombaellenes hatása révén a viszkető fejbőr kezelésére és a fejbőr korpásodásának megelőzésére is használható. A rozmaringolaj ugyanis elősegíti a fejbőr megfelelő vérkeringését, ezáltal a hajhagymák több tápanyaghoz jutnak, amellyel beindul a haj növekedése.

Ha nem szeretnénk otthon sampont készíteni, akkor pár csepp rozmaringolaj a meglévő samponunkba csepegtetve is csodákra lehet képes, de nem egy nagy ördöngösség egy házi sampon elkészítése. Mindössze 5-6 csepp rozmaringolajra van szükség, amelyet egy hordozóolajhoz adunk. Ez lehet kókuszolaj vagy jojobaolaj. Mossuk meg a szokásos módon a hajunkat, majd dörzsöljük be a fejbőrbe. Hagyjuk rajta 5-10 percig, majd ismét mossuk meg a hajunkat. A kezelést hetente egy-két alkalommal ismételjük meg, legalább 3 hónapon keresztül, bár sokkal inkább fél év, mire a megfelelő hatást elérjük. Ezzel a megoldással nem csak a viszkető fejbőr, a hajhullás szüntethető meg, de akár az őszülés is.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Rendelje meg most!