A hajcsat egy olyan kellék, amely sosem fog kimenni a divatból. Sokszor nem tűnik túl modernnek, de manapság a régi divat is reneszánszát éli. A hajcsatokkal ugyanez a helyzet, hiszen a legkülönfélébb frizurákat lehet vele összehozni. A nem megfelelő használata vagy a nem megfelelő méret kiválasztása viszont károsítja a hajat. Mutatjuk, hogyan és milyet válassz.

Amikor számít a méret – ez a megfelelő hajcsat!

Hogy megfelelő legyen a frizuránk, és ne vigyen el minket az ideg azért, mert percenként szétesik a hajunk, akkor fontos, hogy az alábbi szempontokat figyelme vegyük választásnál:

1. Tudjuk pontosan, mennyi a hajunk, ugyanis a hajcsatot a haj mennyiségéhez kell megválasztani. Csak mert hosszú a hajunk, nem biztos, hogy sok is, ahogy a rövidebb haj sem garantálja, hogy kevés. A vastag, hosszú hajhoz nagyobb méretű hajcsatra van szükséged, hiszen kell, hogy megfelelően tartsa. A vékony, kevés hajhoz viszont elég egy kisebb méretű is.

2. Tudd, mit szeretnél vele kezdeni. A frizura is megszabja, milyen hajcsatot igényel. Copfot vagy kontyot csinálnál? Más-más hajcsatot igényel. De ha csak rögzítésre kell, akkor is egy megint más típusú, kisebb csat is elég lesz.

3. Nincs olyan stílus, amihez ne tudnál megfelelő csatot találni. Szánj időt arra, hogy megtaláld az igazán neked való darabot. Fontos a kényelem is, így próbáld fel, hogy ne húzza a hajad vagy a fejbőröd. 

Mire használjuk pontosan?

Ugye veled is történt már olyan, hogy épp csak indulás előtt száradt meg a hajad, és önálló életet kezdett élni néhány rakoncátlan tincs? Biztosan! A copf nem minden helyzetben megoldás, de egy hajcsattal a legkülönfélébb frizurákat tudod elérni.

- Hajformázás egyszerűen, több variációban: a csatokkal könnyű és gyors frizurákat készíteni, igen változatosan.

- Rögzítés: legyen a legkülönbözőbb frizurád, a csatok segítenek abban, hogy akár egész nap a helyén maradjon a hajad. Akár el is tudod rejteni, ha nagyobb hajad van. Ez különösen hasznos lehet hosszabb hajnál vagy vastagabb hajtípusoknál, amelyek hajlamosak elengedni vagy összekócolódni.

Védelem és kényelem egyszerre. Sokaknak kényelmes a copf helyett, és annál is jobb, hogy egész nap az arcunkból kell kisimogatni a hajunkat. Ráadásul ha megfelelően használod, segíthetnek megelőzni a hajszálak töredezettségét és sérüléseit.

Kárt is okozhat, ha rosszul használjuk!

Bár könnyű használni, sokan bele sem gondolnak, hogy igenis károsíthatják a hajukat, ha nem körültekintőek. Ezért fontos, hogy rögzítésnél ne húzd meg túl erősen, és néha adj pihenőt a hajadnak, fejbőrödnek. Akár nap közben is, de nyilván ez pl. egy esküvőnél nem kivitelezhető, Viszont figyelj arra, hogy legyenek olyan napok, amikor nem használsz rögzítést, hogy a hajad és a bőröd is tudjon regenerálódni. Ha túl szorosan rögzíted a hajcsatot vagy túl gyakran hordod, a hajszálak megtörhetnek. Különösen vékony vagy gyengült haj esetében ez komoly hajkárosodást okozhat. A túl szorosan húzott hajcsatok, kontyok vagy copfok a hajhagymákra kifejtett nyomást is növelhetik, ami hosszabb távon akár hajhullást is okozhat. Ez különösen akkor fordul elő, ha a haj rendszeresen ilyen erős szorító hatásnak van kitéve.

A túl szorosan húzott hajcsatok irritációt és gyulladást okozhatnak a fejbőrön. Ez fájdalmas lehet és sérüléseket okozhat a fejbőrön. A túl szorosan rögzített frizurák, például copfok vagy kontyok hosszabb távon kopaszságot okozhatnak, ami azt jelenti, hogy a hajvonal hátulján vagy oldalán ritkul a haj. Hogy milyen a jó copf és a konty, arról korábban már írtunk.

Ezen problémák elkerülése érdekében fontos, hogy óvatosan és mértékkel használj hajcsatokat. Ne húzd túl szorosan a hajadat, és ne viseld hosszabb ideig ugyanazon a helyen rögzített frizurát. Időnként hagyj pihenőidőt a hajadnak, hogy szabadon szellőzzön, és ne húzd meg túlságosan a hajcsatokat, hogy minimalizáld a sérülés lehetőségét.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Tegyünk hajunk és testünk belső egészségéért, vegye meg még ma!