Sokan azt hiszik, hogy a leggyorsabb megoldás a legjobb is. Egy gyorsan összefogott copf vagy a rossz konty készítés súlyosan károsíthatja a hajat: akár hajhullást és kopaszodást is okozhat.

Egyszerű, de káros

Anabel Kingsley hajspecialista a Daily Mailnek beszélt arról, milyen károkat okozhat egy szoros lófarok. A szakember a lapnak arról beszélt, hogy sok nőnek ez a leggyorsabb és leghatékonyabb mód, amivel kezelni tudja a haját. Emiatt bele se gondolnak, milyen károkat is okozhatnak. Sporthoz, munkához, de akár az otthoni házimunkához is szoros copfot vagy kontyot készítenek, amitől aztán hosszútávon sérül a haj.

A túl szoros copf ugyanis roncsolja a hajszálakat – emiatt azok el is törhetnek. A folyamatos feszülésnek és húzódásnak köszönhetően az sem ritka, hogy kihullanak a hajhagymákkal együtt. Ha ezt sokáig így használjuk, az hosszútávon akár kopaszodáshoz is vezet.


Kerülje el a kopaszodást

A hajhullás ez a fajtája az alopecia egyik fajtája. A trakciós alopecia a folyamatos feszülés és húzás miatt alakul ki, ugyanis a szál egy ideig feszül, de végül a hosszantartó behatás miatt végül a hajhagyma nem bírja tovább tartani, és kihullik. Ez egy ideig még kezelhető és megállítható folyamat, de ha a hajhagymák és környezete sokáig károsodik, akkor már nem lesz kezelhető, és a kihullott hajszálak helyett nem nő új.


 

Konty készítés alapok

Nem csak a lófarok, hanem a konty is előidézhet hasonló tüneteket. Ezért érdemes a kontyot sem erősre húzni, hanem laza, könnyen megcsinálható és könnyen viselhető hajat készítsünk magunknak. 

A konty készítésben egy jó dolog mindenképp van: nem kell hozzá kézügyesség. A konty olyan dolog, amit magadnak, vagy az apukák a kislányaiknak is meg tudnak csinálni. Gyors, tartós, mutatós, mi kell még?


Íme 5 példa, milyen a jó konty készítés

 

 1. Balerina konty

A legnépszerűbb kontyfajta, amely szinte mindenkinek jól áll. Elkészítése egyszerű, hiszen egy lófarokból és körbe tekert hajból áll, amelyet több dologgal is fixálhatunk: csattal, tűvel, hajlakkal. Elkészítéséhez használhatunk zoknit is.

2. Chignon konty

A chignon francia szó, önmagában is kontyot jelent, de általában a kontyok közül is csak az alacsony, tarkó fölötti, akár a nyakat is eltakaró kontyokra használjuk (Fodrászmester).

3. Magas konty

A magas kontyok nyújtják a testmagasságot, így előnyös alacsonyaknak is. Akkor se ijedj meg, ha kevesebb hajad van, hiszen egy kis hullámosítással, hajfánkkal könnyedén megoldható.

4. Laza konty

Késésben vagy? Nem tudod, milyen legyen a gyerek haja az iskolában? Esetleg otthon vagy edzéshez kell valamit kezdeni vele? Ez a megoldás bármikor előszedhető, hiszen a legegyszerűbb elkészíteni.

5. Francia fonat

Ez egy pici kézügyességet igényel, ugyanis a fejtető oldalán induló fonat aszimmetrikusan a másik oldalon, a tarkónál végződik. Érdemes megcsinálni, mert nagyon látványos.

Ha szeretjük a copfot és a kontyot, akkor jó, ha megerősítjük a hajunkat. Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak a hajhulláson, hanem az őszülésen is segít. Próbálja ki most!