Ha agávé, akkor tequila. De nem kizárólag, hiszen igen szerteágazó a felhasználása. Köztük a szépségiparnak is komoly alapanyaga.


Amit az agávéról tudni kell


"Az agávé (agavé, Agave) a spárgafélék (Asparagaceae) családjában az agávéformák (Agavoideae) alcsalád névadó nemzetsége számos, jól ismert sivatagi és száraz égövi fajjal. Szapogenin- és szaponinvegyületeik hatnak a hormonszabályozásra, így fogamzásgátló tabletták gyártására is használják őket. Több faja kedvelt dísznövény. A kék agávé levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a tequilát.  (Wiki) Már az aztékoknál is fellelhető a nyoma, ugyanis Mayahuel istennő szent növényeként tekintettek rá. Úgy tartják, hogy ennek az istennőnek 400 melle volt, így táplálta 400 gyermekét. A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit már az aztékok is nagyon kedveltek. Ez az agavé "mézvízéből" (a növényből kivont lé) fermentálással előállított alkoholos ital. De az aztékok rostkötelet is készítettek belőle. Az indiánok a levelek legkülső rétegét tapadófóliaszerű csomagolóanyagnak használták a munkahelyükre magukkal vitt ételeik védelmére. A leveleket és a bugavirágzatot állati takarmánynak is hasznosították."


Miért jó az agávé?


Korábban írtunk már a hajhullás elleni sampon hatásairól, aminél kiemeltük, mi alapján válasszunk terméket.  A hajhullás elleni sampon mindenképpen tartalmazzon vérkeringést fokozó anyagokat (koffein)  és olyat, amely megfelelő módon táplálja a hajat. Ezek mellett fontos, hogy  eltávolítsa a fejbőrről a nagy mennyiségű DHT hormont tartalmazó felesleges faggyút is, amely ugyancsak közre játszat a hajhullásunkban. Ilyen például az agávé is, amelyről a tesztek bizonyítják, hogy az aktív növényi hatóanyagnak köszönhetően a fejbőr vérkeringése megduplázódik.




Az agávé egyik előny a magas cukortartalma, így az agávé fruktán remek hidratáló, bőrpuhító és bőrnyugtató. Szövetösszehúzó hatása miatt a szépségápolási készítmények kedvelt alapanyaga.  Az agávé fruktán így a száraz hajra és a száraz fejbőrre is remek hatással van. És nem csak a szárazságra nyújt megoldást, hanem még erősebbé és fényesebbé teszik a tincseket. A boltokban kapható agávé szirup remek hajpakolás, így hajmosás után dörzsöljük bele a nedves hajba, hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le. A hatás nem marad el.


Kék agávé a szépségipar kedvence


Ahogy említettük, az egyik népszerű ital, a tequila is ebből, azaz a szárából készül. A levelét a szépségipar tette magáévá, és számos arckrém, testápoló, napozás utáni krém és hajápoló termék készül belőle. A magas fruktán tartalom a levelekben is tetten érhető, ugyanis akár 13 %-ban megtalálható a cukor a levelekben. A kék agávé több szempontból is pozitívan hat a hajunkra: víztaszító hatást ér el a hajszálakon, ezáltal erősebbé is válnak a hajszálak. Másrészt serkenti a vérkeringést, így a hajhagymák több tápanyagot kapnak.


Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!