A réz a cink és a szelén mellett egy olyan fontos nyomelem, amely minden állati és növényi szervezet számára nélkülözhetetlen. A rézhiány sok tünet mellett bizonyítottan hajhullás egyik okozója.

Amit a rézről tudni kell

"A szervezet valamennyi sejtjében jelen van, legnagyobb koncentrációban a májban csontokban és izmokban.Az emberi szervezet réztartalma 1,4-2,1 mg/ttkg. A vérben szabadon keringő réz erősen mérgező, ezért transzportfehérjéhez (cöruloplazmin) kötődve kering. A májban albuminhoz kötötten raktározódik. A szervezetből szintén cöruloplazmin segítségével távozik – az epével választódik ki. A legfontosabb feladatai közé tartozik a vas beépítésének elősegítése a hemoglobinba (az oxigéntől megszabadított vérfesték a réz miatt lesz inkább kék)." (Egészségkalauz) Főként a májban, az izmokban és a csontokban raktározódik. 

A rezet legkönnyebben a változatos, vegyes táplálkozással tudjuk bevinni. A táplálékban kötött formában találjuk meg. Legnagyobb mennyiségben a kakaóban, a csokoládéban, a diófélékben, a halban, a tengeri gyümölcsökben és a hüvelyesekben fordul elő. Vannak olyan kivételes fűszerek, mint a petrezselyem, a majoranna, a szerecsendió és a bors, amelyek szintén nagyobb mennyiségben tartalmaznak rezet.

Rézhiány 

A rezet az emberi (és állati) szervezet sem tudja előállítani, így folyamatosan gondoskodni kell a pótlásáról. Ezt változatos étrenddel is megtehetjük, ahogy fentebb írtuk, de sokszor gondoskodni kell a plusz pótlásról. A kálcium beépüléséhez elengedhetetlen a réz. Rézhiány esetében csontritkulás is kialakulhat. Mivel a szervezet fontos folyamatihoz is nélkülözhetetlen, a rézhiány vérszegénységet és degeneratív idegrendszeri betegséget is okozhat. Felnőttekben ritkán okoz vérszegénységet, viszont újszülöttkorban súlyos idegrendszeri betegségeket okozhat. 

Rézhiányra jellemző a rézmentes cöruloplazmin magas aránya, de a legpontosabb a májbiopszia segítségével.

Rézhiány  hajhullás mögött

A kötőszövetet elasztin alkotja, amelynek előállításában a réz, a cink valamint a C-vitamin játszik fontos szerepet. Ezektől lesz sima, fiatal és rugalmas a bőrünk, fényes, erős a hajunk. Ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiséget juttassuk a szervezetünkbe.

A réz részt vesz a vörösvértestek képződésében, ugyanis a vas a réz jelenlétében válik hemoglobinná. Rézhiány esetén pedig vérszegénység alakulhat ki, amely hajhullást, kopaszodást okozhat.

A cinkről korábban már hosszan írtunk, de ennek a megfelelő hasznosulásáért is a réz felelős. Mindkettő hiánya okozhat hajhullást.

Az utóbbi időben kutatások bizonyították a rézhiány és az őszülés közötti kapcsolatot. A melanin képzéséért, így a haj és bőrszínért is felel a réz.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!