A szelén hatása általában akkor kerül csak szóba, amikor valamilyen hajat érintő problémánk adódik: kopaszodás, hajhullás, hajtöredezés. A szelén pedig fontos nyomelem, hatásai pedig nemcsak a hajunknak kedveznek.

A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. Fontos nyomelem, amelyet étkezéssel juttathatunk be a szervezetbe, mégse figyelünk rá eléggé.

Mi a szelén?

„Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális nyomelem, mely minden sejtben megtalálható és nélkülözhetetlen sok enzim megfelelő biokémiai folyamatainak működéséhez. Kiemelten fontos a szelén a máj megfelelő működéséhez, a hasnyálmirigy működéshez, férfiak számára a herék és a spermaképzés szempontjából lényeges.

Normál esetben étkezéssel bevihető a megfelelő mennyiség, ám az európai földeknek az utóbbi 60 év során lényegesen lecsökkent a szeléntartalmuk, így a táplálékkel már nem jut a szervezet elég szelénhez. Férfiak esetében szelénhiány gyakrabban előfordulhat, mivel szexuális aktus során viszonylag sok szelén távozik a spermiumokkal a szervezetből” – Wikipédia.

A szelén hatása függ a beviteltől

Természetes formában a szelén tengeri állatokból, a teljes kiőrlésű gabonafélékből, májból és veséből kerülhet a szervezetbe. A tápcsatornából átlagosan 50-70%-os hatásfokkal szívódik fel, amit a fehérjedús étrend is elősegíti. Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek - amiben sok a fehérje. Ezért segíti a fehérje a szelén hatásosságát. Ahogy az E-vitamin is.

A napi szükségletről nincs megegyezés, mert a " szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz."

A toxicitás határa napi 0,20 mg. A szelénmérgezést szelenózisnak nevezzük, melynek tünetei: a haj és egyéb testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fokhagymaszagú lehelet, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok.

Mire jó?

A szelén egy fontos antioxidáns, képes csökkenteni az oxidatív stressz okozta károsodásokat, ezúton erősíti immunrendszerünket, valamint szükséges számos kórokozó legyőzéséhez. Ezen kívül hatással van a pajzsmirigy működésére, a napi igénynél kicsit nagyobb mennyiségben fogyasztva pedig megelőzhetőek vele bizonyos daganatok kialakulása. Autoimmun pajzsmirigy betegségek esetén a szelén normalizálhatja a pajzsmirigy működését, pajzsmirigy-alulműködés és-túlműködés esetén egyaránt ajánlott a szelén pótlása (szelén.hu )

A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminunk, széles körben fogyasztjuk. De nem szabad figyelmen kívül hagyni az olyan nyomelemekről is, mint a cink és a szelén. A cinkről korábban már írtunk, a cink őszülés ellen is igen hatásos.  De ezek az ásványi anyagok is a C-vitaminhoz hasonlóan antioxidánsok, és a szelén hatása felértékelődik, hiszen a cinkkel együtt fontos szerepe van az anyagcserében, az immunrendszer védelmében, a koleszterin- és vércukorszint szabályozásában és a szép bőr megtartásában. De stressz hatása alatt is szüksége van rá a szervezetnek.

A szelén hatása

A szelénhiány hajhullást okozhat, de épp ugyanez figyelhető meg, ha túladagoljuk. A szelén hatása bizonyítottan csökkenti a rák kockázatának kialakulását, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli ezt a kockázatot. 

A szelénhiányra utaló bőrproblémák között szerepel a fokozott pigmentációval járó jelenségek, pl. anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása.

Egyes kutatások szerint férfiaknál a szelénhiány a spermiumok képződésének és érésének zavarához vezet, nők esetében terméketlenséget, meddőséget eredményezhet. 

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.