Az őszülés és a hajhullás nem csak a nők, de a férfiak rémálma is. Számtalan dolog segíthet mindkettőn, vagyis mindkettő ellen. Az egyik ilyen a kollagén!

Mi a kollagén?

kollagén egy olyan esszenciális fehérje, amely vízmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik. A legnagyobb mennyiségben fordul elő az emberi szervezetben. A csontok, az ízületek, a porcok, izmok, szalagok, fogak, körmök és a  a bőr szerves részét képezi.  

A kollagén rugalmassá és erőssé teszi a bőrt és a kötőszöveteket, csontokat, de segít az elhalt bőrsejtek cserélődésében is.  "A keratin a haj legfőbb alkotórésze. A szervezet többféle aminosavat használ a keratin felépítéséhez, ezek egy része megtalálható a kollagénben. A kollagén elsősorban 3 nem esszenciális aminosavból áll, prolinból, glicinből és lizinből. A prolin a keratin fő alkotóeleme is, ezért a prolinban gazdag kollagén fogyasztása biztosítja a szervezet számára a haj létrehozásához szükséges építőelemet." (Supergreens)

A kollagén jótékony hatásai

  • Ahogy öregszünk, úgy csökken a kollagén termelődés a szervezetünkben. Ezért fontos, hogy pótoljuk. Ezáltal visszanyeri a bőr a rugalmasságát, és sokkal lassabban öregszik el. 
  • A kollagén a csontok egyik fő alkotóeleme, ezért a kor előrehaladtával megjelenhet a csontritkulás vagy a  csonttörések fokozódó száma. Kutatások bizonyítják, hogy a kollagénpótlás megakadályozza - vagy lassítja - a csontritkulás kialakulását. 
  •  Mivel nem csak a csontok, hanem a szalagok, izmok, porcok fő alkotóeleme is, a kollagén segít abban, hogy a porcok is megőrizzék rugalmasságukat.
  • A kollagén a körmök, fogak és a haj egészségéért is felel, így ha meg akarod akadályozni, hogy a hajad idő előtt hulljon ki, vagy kezdjen őszülni, akkor fontos a kollagént pótolni. 

A kollagén hiánya

A fényes, dús hajat a kollagén eredményezi. De az egészséges hajhoz elengedhetetlen az egészséges fejbőr. A haj gyökerei a bőr irha rétegében találhatóak, amelyet nagyrészt kollagén alkot. Az öregedéssel gyakorlatilag a kollagéntermelés csökkenésével pont a hajhagymákat tartó bőrréteg szárad ki, így eredményezi a hajhullást.  Jótékony hatása ma már egyre többször kerül szóba, arról viszont keveset beszélnek, hogy hiánya akár hajhullást is eredményezhet.  

A legjobb kollagénforrás a zselatin, a csontleves, a fehér húsú halak, de akár étrendkiegészítő formájában is bevihető. 

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!