Sokan nem veszik komolyan, milyen – valós – jótékony hatásai lehetnek a gyógynövényeknek. A kamilla is hasonló cipőben jár, hiszen sokan csak annyit tudnak róla, hogy teában iható, és szemgyulladásnál öblíteni lehet vele. A hatásai viszont ennél sokrétűbbek.


Mi a kamilla?


„Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyéb elnevezései: német kamilla, Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka. A pipitér név megtévesztő lehet, mert a botanikai szakirodalom a közeli rokon Anthemis nemzetséget nevezi így. Gyakran összetévesztik a római kamillával. Illóolaját felhasználják az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban, az illatszeriparban és a gyógyszeriparban. 2015-ben az alföldi kamillavirágzat bekerült a hungarikumok közé.”




Kamilla a gyógyászatban?


A népi gyógyászatban rendkívül sokrétű a felhasználása. Egyes betegségek és bizonyos tünetek enyhítésére használják. Alkalmazzák asztmára, hólyagbántalmakra, hörghurutra, bőrkeményedésre, tyúkszemre, megfázásra, bélgörcsre, szédülésre, fejfájásra, fülfájásra, aranyérre, vérzéscsillapításra, gyulladásokra, álmatlanságra, sárgaságra, fogfájásra, sebkezelésre, migrénre, fájdalomcsillapításra, veseproblémákra, vastagbélgyulladásra, menstruációs problémákra, szemmel kapcsolatos problémákra, léppel kapcsolatos problémákra, emésztési problémákra, idegrendszeri betegségek kezelésére, elvonási tünetek csillapítására, görcs ellen, korpásodás ellen, paraziták ellen, valamint étvágygerjesztőként.

Sokan emlékezünk még arra, amikor szemgyulladás alkalmával borogatásként használtuk az átszűrt kamilla teát. Mostanra kiderült, hogy a kamilla allergiát – és így önmagában is kötőhártya-gyulladást – okozhat, ezért ma már nem javasolt a használata.


A kamilla virágából főzött tea tisztítja a légutakat, gyulladásgátló, nyugtató hatású, görcsoldó, idegnyugtató, de használják gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc- és hajápolásra is javasolják.


Kamillával a hajunk is szebb lesz


Fentebb már említettük, hogy korpásodás ellen és hajpakolásként is használják. Lássuk, hogyan!?

A legegyszerűbb praktika, ha kamillateával mossuk át a hajunkat. Ettől egészségesebb, fényesebb és erősebb lesz a hajunk. Kiváltképp jól működik a szőkéknél.

 

A kamillatea hajra gyakorolt jótékony hatása


A kamilla jótékony hatásai elvitathatatlanok, de nézzük, pontosan mit is csinál a hajjal:

    - Kamillás öblítéssel élénkíthető a szőke hajszín. Egy kis hennával a sötét hajba természetes melír tehető vele.

    - A hajmosás végi kamillás öblítés a barna hajból aranyló csillogást kap, rendszeren használatával teljesen kivilágosodik a haj.

    - A kamilla megnyugtatja az irritált fejbőrt - de a bőrt is akár napégés után - és hatékonyan védi, megelőzi és megszünteti a korpásodást.

    - Nem csak a korpásodás, hanem a haj zsírosodására is megfelelő.


Hajproblémákra zseniális - és egyszerű - recept is található. 


És mi segíthet még? Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.