Még mindig kevesen hiszik el, hogy a szépség belülről fakad. Ezt szó szerint érdemes érteni, ugyanis ha fontos tápanyagokból hiányt szenved a szervezetünk, az igenis meglátszik rajtunk. A kalcium hiánya például a hajunkon megmutatkozik. És attól nem leszünk boldogok…

De mi a kalcium?

"Puha, könnyű fém, mely az alkáliföldfémek közé tartozik. A földkéregben előforduló elemek közül az ötödik leggyakoribb. Hevesen reagál oxigénnel és vízzel, ezért a természetben csak vegyületei fordulnak elő. Mint biogén elem minden élő sejt egyik építőköve. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetben. Latin nevét a mészről (latinul calx) kapta. A kalcium sói a lángot téglavörösre festik. A kalciumot Humphry Davy fedezte fel 1808-ban. A kalciumion kulcsfontosságú másodlagos hírvivő minden élő sejt jelátviteli folyamataiban. A gerincesek testében a csontok és a fogak alapját alkotják a kalcium-sók. Előfordul azonban az izmokban, a vérben és más testnedvekben illetve szervekben. Az élőlények kemény vázait is általában kalcium alkotja, így a tojáshéjat, a csigaházat vagy a kagylóhéjat. A hatalmas és kiterjedt korallzátonyok, melyek évszázadokon át keletkeztek, az elpusztult korallok megmaradt kalcium-vázai. " (Wikipédia)

Kalcium nélkül csontritkulás?

Sokszor hívják fel a figyelmet, hogy szedjünk pluszban kalciumot - főleg nők terhessége alatt -, de az igazság az, hogy bőven több kalciumot viszünk be a táplálkozással, mint ami szükséges. Meglepő módon a csontritkulás mégis borzasztóan magas. Ez az arány ráadásul a legtöbb tejterméket fogyasztó nemzeteknél kiemelkedő. Az ilyen fokú nyomás a tejtermékek fogyasztására a tejipartól ered még az 1950-es években. Az emberek előtte kevesebb kalciumot, viszont jóval több magnéziumot fogyasztottak. És ez a magyarázat a csontritkulás gyakoriságára is, hiszen ez jól mutatja, hogy ez a betegség sokkal inkább függ a magnézium, a K és D vitamin bevitelétől, sem mint  kalciumétól. Bár tévedés ne essék, a kalcium igenis fontos a szervezetünknek, de a túlzott fogyasztása sokkal súlyosabb problémákat okozhat, mint a hiánya. Főleg gyerekkorban a csontok és a fogak egészséges fejlődéséért fokozottan fontos a megfelelő kalciumbevitel.


Mennyi az annyi?

Hogy pontosan mennyi is a megfelelő napi bevitel, azt egyszerű számszerűsíteni: egy egészséges, fiatal felnőttnek egy 1000 mg/nap, időseknek és terhes nőknek ez 500mg-mal lehet több is. Természetesen nem lesz baj, ha egyszer-egyszer ennél több, vagy épp kevesebb kalcium jut a szervezetbe, de ügyeljünk arra, hogy se a túlzott fogyasztás okozta probléma, se hiánybetegség ne lépjen fel. Ügyeljünk arra, hogy a felnőtt ember kalcium készletének 20%-a évente kiürül, amit újra pótolni kell, valamint a kalciumbevitel mindössze 20-40 %- a hasznosul. Fordítsunk ezért megfelelő figyelmet a a változatos étrendre. A kalcium természetes forrásai a tej és tejtermékek, halak, szezámmag, dió, zabpehely, brokkoli, petrezselyem, spenót, tofu.

Vegyük komolyan a kalcium hiányt!

A túlzott kalcium bevitel - ahogy fentebb írtuk - csontritkuláshoz, szívbetegséghez és premenstruációs szindrómához vezethet, a hiánya is komoly problémákat okozhat. 

A kalcium hiányát egyértelműen jelzi a szervezetünk. Aminek nem örülünk, hogy igen látható helyen, hiszen tipikus tünetei a fénytelen, száraz haj. Nem látható, de érzékelhető tünete a lassú hajnövekedés is. Emellett ekcémát, töredező és fehér foltos körmöt, száraz, viszkető bőrt, izomgörcsöket is okozhat. 

Sok mindenre jó, de tévhit viszont, hogy allergiára is kalciumot kell adni. Az évekig tartó berögződést nem sikerült tudományosan bizonyítani.

Minden panasz esetében fontos, hogy ne csak kívülről szüntessük meg a tüneteket, hanem a valós okokat is tárjuk fel. Ehhez fontos, hogy testünk megfelelő tápanyag és vitaminszinttel rendelkezzen Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.