A hajviseletek évezredes hagyománya sosem volt állandó. Az egy-egy korra jellemző viseletek rendre visszaköszönnek. Így van ez a frufruval is, amely a haj elülső része, amely a homlokot fedi – részben vagy egészben. Hol eltűnik, hol visszatér, de a frufruk trendje folyamatos mozgásban van. Főleg, ha rendre előkerülnek olyan celebek, akik épp frufrus frizurát választottak.

Frufru – mi is ez?

Nem szokás a haj -vagyis a frizura – részeit névvel illetni, hiszen felesleges. Van egy része viszont, amely több stílusirányzatot is megalkotott, és számtalan lehetőséget kínál dizájnos és elegáns viselethez. Ez pedig a frufru, amely a haj elülső része, a homlok fölé érő része. Részben vagy egészben takarhatja a homlokot, így alakja lehet egyenes, ferde/asszimetrikus, ritkított, vagy akár színes is.

De miért is jött divatba? Mert számos vizuális előnyt lehet általa kihasználni, ugyanis azzal, hogy keretezi az arcformát, segít kihangsúlyozni az előnyös vonásainkat. Feltéve, ha jól választjuk meg azt a frufrut, amely valóban jól áll nekünk. Ezzel persze elérhetjük azt is, hogy pár évet letagadjunk a korunkból – persze csak ha szükségét érezzük. Egy dizájnos frizura az idősebb korosztályt is megfiatalíthatja. És persze olyan egyediséget ad hajunknak, amellyel nem csak azt érjük el, hogy esetleg szembe találkozzunk saját magunkkal az utcán, mert teljesen egyforma frizurát viselünk számos más emberrel.

Mi hozza létre időről időre?

Bármennyire is próbálunk ellene tenni, akarva akaratlanul próbálunk valakire hasonlítani, akit az interneten vagy tévében látunk. Persze inspirálódni lehet, de számos cunami szerű divathullámot idézett már elő egy-egy híresség. Gondoljunk csak a David Beckham frizurára még aktív korából.

De nem csak a celebség miatt követhetünk hajtrendet, hiszen ezek kultúránkként is eltérhetnek, és másfajta jelentéssel bírnak. A kulturális sajátosságok miatt követett hajtrendek természetesen más megítélés alá esnek.

A frufru lényege viszont az egyediségben rejlik. Bár a hírességek elindíthatnak divathullámot, érdemes nem teljesen felülni rá, hiszen minden haj – vagyis minden jó haj – a viselőjéhez kell, hogy idomuljon. Lehet, hogy nekem alapvetően tetszik a vöröses tónusú haj, ha az sem a bőröm színéhez, se a fejformámhoz nem illik. Engedjük, hogy a hajunk idomuljon hozzánk, és ne fordítva legyen!

Időről időre változnak a hajtrendek, de nem csak globálisan, az ember életében is vannak olyan periódusok, amikor a megújulás idejét éljük. Hányszor találkoztunk már mi magunk is azzal, hogy szakítás után az első dolog, amit változtat az ember magát a frizurája? Ez gyakran megesik, hogy a hosszúból rövid lesz, a simán lófarokba kötött hajnak frufrut vágatunk, vagy épp változtatunk a színén.

És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a divattervezők és fodrászok is hozzájárulnak a frufru divatjának alakulásához. Új technikákat és stílusokat fejlesztenek ki, amelyeket az emberek kipróbálhatnak.

Újra újra divatban

Manapság a frufru újra divatba jött, és számos különböző fazonban viselhető. A következőkben összeszedtünk néhány népszerű frufrutípust:

Egyenes frufru: Az egyenes frufru a legklasszikusabb frufrutípus. Egyenes, vízszintesen vágott frufru, amely a szemöldökig vagy az orr alá ér. Ha a szemöldökig ér, akkor sok teendőnk nincs vele, ha hosszabb, akkor több lehetőséget ad a számunkra, hiszen bármelyik oldalra elrakható, akár egy csattal de egyszerűen el is simíthatjuk.

Ferde vagy aszimmetrikus frufru: A ferde frufru a másik népszerű frufrutípus. A homlok közepétől kezdve vágják ferdén, attól függően, melyik irányba szeretné a viselője tenni.

Ritkított vagy tépett frufru: A ritkított frufru egy olyan frufru, amelyben a hajszálak különböző hosszúságúak és sűrűségűek. Ez egy természetesebb megjelenést kölcsönöz a hajnak, ezt a frizurák hátsó részén is előszeretettel alkalmazzák.

 Hogy megfelelő frizuránk legyen, ahhoz a hajunknak is egészségesnek kell lennie. Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!