Ugye te is mondtad már, hogy "Ebbe beleőszülök?" Sokan a stresszt okolják az őszülésért, de a korai őszülés okai akár sokkal komolyabbak is lehetnek: utalhat betegségre, vagy egyszerűen a kataláz enzim hiányára.

Miért őszülünk?

A bradfordi egyetemen vizsgálták az őszülés biológiai-kémiai hátterét,hogy kiderítsék, miért őszülünk? Az ember akkor kezd őszülni, és akkor kezd hullani a haja, ha a szervezetében kritikus szint alá csökken a kataláz nevű enzim. Ez  felelős a hajszálakban természetes úton felgyűlő hidrogén-peroxid (H2O2) lebontásáért. Ha ismerős a szó, nem véletlen, hiszen természetes fehérítő. Ha nincs elég kataláz, a hidrogén-peroxid nem tud lebomlani, és kifejti fehérítő hatását a hajszálakban.

A kataláz enzim tartja kordában a hidrogén-peroxid szintet,fontos része szervezetünknek, és melyet vízre és oxigénre bont le. A kataláz enzim hiánya esetén H2O2 túltermelődés alakul ki, melyet szervezetünk legérzékenyebb pontja mutat ki azonnal, hajszálak kifehéredésén.

Hogyan őszülünk?

A hajunk színéért a melanin fele. Egyik típusa, amely a világosabb színekért felel - szőke és vörös -  a feomelanin, míg a sötétebb színek - barna és fekete - az eumelanin révén alakulnak ki. A hajhagymában elhelyezkedő pigmentsejtekből - más néven melanocitákból - épülnek fel. A pigmentsejtek a festékanyagot a hozzájuk kapcsolódó keratinocitákhoz továbbítják. Ezek azok a hámsejtek, amelyek a haj fő alkotóelemét, a keratint termelik.  Őszülésnél a pigmentsejtek még jelen vannak, de már inaktívak. Az őszülés későbbi fázisában már a számuk is csökken, helyüket apró légbuborékok veszik át.

Nem csak az öregedéssel jár az őszülés

Korai őszülés okai

Sokan azt hiszik, hogy az őszülés csak az öregedéssel jár, vagy ahogy fentebb említettük, a stressz velejárója. De komoly egészségügyi okai is lehetnek az őszülésnek, de a korai őszülés okai között meglepőbb dolgok is lehetnek.

1. genetika

Függ a génjeinktől, milyen korán őszülünk. Ha a rokonságot is hamar elérte, akkor készülhetünk rá, hogy minket is el fog érni.

2. Nem, etnikum, kor

Több kutatás is foglalkozik azzal, mennyire tér el az őszülés megjelenése a nemek és etnikumok között. Úgy tartják, hogy egy nő átlagosan 35 éves korában kezd el őszülni, a férfiak viszont korábban, már 30 évesen.  Az etnikum is befolyással lehet az őszülésre: a kaukázusi emberek már a harmincas éveikben, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, az afro-amerikaiak pedig a negyvenes éveikben kezdenek el őszülni.

3. Káros szokások

A helytelen táplálkozás és a dohányzás is felgyorsítja az őszülés folyamatát. A korai őszülés okai között szerepel a vitaminhiány is, hiszen akik hosszú távon mellőzik a valóban tápláló ételeket az étrendjükből és gyorséttermi ételeken élnek, az könnyen vitaminhiányosak lehetnek. A B-12 vitamin, vagy a protein hiánya, a vérszegénység, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy problémái mind befolyásolhatják az őszülést.

4. Stressz

Nyilván nem arról van szó, hogy egy stresszes nap után ősz hajszálakkal kelünk fel (bár több olyan legenda is szól olyanokról, akik pár óra alatt őszültek meg). De köztudott, hogy a hosszan tartó, erőteljes stressz a testünkre nincs jó hatással.

5. Környezeti hatások

A szennyeződés, az UV-sugárzás, a káros vegyi anyagok által keletkező reaktív oxigéngyökök károsíthatják a hajszálat alkotó pigmentet, és ez által korai őszülést válthatnak ki.

Megelőzhetők a korai őszülés okai?

Természetesen az olyan okok, amelyek tőlünk függenek, megelőzhetőek. Eggyel több indok amellett, hogy lerakjuk a cigit, vagy elfelejtsük a gyorséttermi kajákat. De a betegség által kiváltott őszüléssel nehéz a dolgunk.

A korai őszülés okait érdemes tehát időben feltérképezni és kezelni.

A Catalase segíthet megállítani és visszafordítani a nem kívánt ősz hajszálak elterjedését. Ezt elégedett vásárlóink véleményei is bizonyítják.

Próbáld ki te is!