A csalán sokaknak csak egy olyan növény, amit jó messzire elkerülni, mert a hangyasav miatt csíp, és kiütéses lesz a bőrünk tőle. Pedig sokkal több mindenre jó, mint az gondolnánk. Köztük a hajunkra is!

A csalán

Bár sokan tartanak tőle, egy igazi multifunkcionális növény, amely a házi patika egyik kötelező része. Már az ókorban megfigyelték jótékony hatásait, és nem csak festékanyagként, de a gyógyászatban is alkalmazták. Kiváló fájdalom- és gyulladáscsökkentő, de húgyúti fertőzéseknél és vesebajoknál, valamint reumás panaszoknál is használják. (HáziPatika) Emellett lázcsillapításra, salaktalanításra, és reumás panaszok kezelésére is használják.

Hazánkban bárhol megtalálható, túrázás alkalmával szinte biztos, hogy belebotlunk, de a kertünk végében is nagy eséllyel találkozhatunk ezzel a növénnyel, amely magas termetű (kb. 50–150 cm magas), csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Minden szervén megtalálható csalánszőrök, érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül a hangyasav, mely maró hatású, szúrós szagú, színtelen folyadék. Függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, melyhez oldalra messze kúszó tarackokat is hajt. A levelek szíves-tojásdadok vagy lándzsásak, hosszan hegyesedők, durván fűrészes szélűek. A szár csoportosan nő, felálló vagy felemelkedő, üreges, négyszögletű. (Wikipédia)



Csalán a szépségiparban

A csalán növényből főzött tea külsőleg és belsőleg is számtalan jótékony hatással bír. A szépségiparban főleg a hajápolásban használják, hiszen kitűnő gyógyír hajhullás ellen: vértisztító hatásának köszönhetően fokozza a fejbőr vérkeringését, aminek köszönhetően a hajhagymák több tápanyagot képesek felvenni.

Külsőleg a csalán tea hajmosás utáni használata fényessé teszi a hajat, rendszeresen használva meggátolja annak zsírosodását. A csalán teás öblítés így a hajhullás és korpásodás ellen is kiváló.

És miből lesz a jó csalános öblítő?

A csalánleveleket forrázzuk le, majd hagyjuk kihűlni. Ezzel a főzettel öblítsük le a hajunkat, kicsit masszírozzuk bele a fejbőrbe. Mielőtt lemosnánk, törölközőbe csavarva hagyjuk a fejen úgy fél órát, majd utána öblítsük le. Csalánlevél helyett a gyökeret is hatékonyan lehet használni a fejbőr korpásodása ellen.

Minden panasz esetében fontos, hogy ne csak kívülről szüntessük meg a tüneteket, hanem a valós okokat is tárjuk fel. Ehhez fontos, hogy testünk megfelelő tápanyag és vitaminszinttel rendelkezzen Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.