A hajfestés művészete örökké fejlődik, új trendekkel és technikákkal kápráztatva el a szépség szerelmeseit. A XX. század elejét az élénk színek és merész stílusok jellemezték. Később azonban a hajfestés is a természetesebb, lágyabb technikákat kezdte alkalmazni. A trendet leginkább a balayage és falayage technika határozta meg. Mindkettő célja az volt, hogy lenyűgöző, természetes hatása legyen az elkészült frizurának. Mindkét módszer ugyanakkor hangsúlyt fektetett továbbra is az egyediségre. Az egyediség pedig egyben művészet is, hiszen a fodrász nem sablonok alapján fest, hanem egyedi ecsetvonásokat használ, így minden frizura egyedi és megismételhetetlen lesz. A hajfestés során a fodrász figyelembe veszi a vendég hajminőségét, hajszínét, arcformáját és egyéni stílusát, hogy tökéletes összhangot teremtsen.

Balayage és Falayage: az alapok

A balayage egy francia szó, ami „söprést” vagy „festést” jelent. A technika arra épül, hogy a fodrász könnyed mozdulatokkal, ecsettel viszi fel festéket oda, ahol a nap természetes fénye megvilágosítaná a hajat. A balayage lényege, hogy természetes, átmenetes hatást alkosson, mintha a haj a napfény hatására természetes módon süllyedne le.

Falayage technika hasonló elven alapul, de megközelítésben teljesen eltér. A francia „fa” szóból ered, ami a hajra utal. A módszer lényege az, hogy a hajat „árnyékolt” hatással festik meg. A festéket nemcsak a haj felső rétegére viszik fel, hanem annak belsejébe is. Mindennek eredményeként annak árnyalata mélyebb és gazdagabb lesz.

A két technika tehát ecsetmozgásban, árnyalataiban és a festék alkalmazásában tér el egymástól. A balayage könnyed ecsetmozgásokkal operál, ami egy természetes hatást eredményez, a nap csillogó fényjátékát utánozza. A falayage ezzel szemben jóval mélyebb árnyékoló hatást kelt, melynek eredményeként a festéket is intenzívebben alkalmazza a fodrász. Árnyalataiban előbbi könnyebb, a nap fényeire operáló világos tónust kölcsönöz a női frizurának, utóbbinál pedig a mélyebb és gazdagabb árnyalatok játéka figyelhető meg. A balayage technika minimalista a festék alkalmazása terén, mivel a haj felső rétegét színezi. A falayage művészete a hajat több dimenzióban, annak minden rétegében vastagabban érinti.

A Falayage varázsa

A hajfestés terén a természetesebb, lágyabb hatások egyre népszerűbbek, és a falayage tökéletesen illeszkedik ebbe a trendbe. A falayage a sablonok helyett a kreativitásra összpontosít. A fodrász könnyed ecsetvonásokkal festi a hajat, mélységet és árnyalatokat adva a frizurának. Ez a technika nem éles kontrasztokat hoz létre, hanem finom átmeneteket teremt a különböző színek között, így a végeredmény természetesebb és egyedibb lesz.

 A falayage nem elfedi a haj természetes színét, hanem kiemeli azt. A fodrász figyelembe veszi a vendég hajának textúráját, színét és arcformáját, hogy olyan árnyalatokat válasszon, amelyek tökéletesen harmonizálnak az egyéni adottságokkal. Ez a technika nemcsak gyönyörű, de ápolja is a hajat, hiszen kevesebb festékanyag éri a hajszálakat, mint a hagyományos hajfestés során.

A falayage rengeteg lehetőséget kínál a hajszín terén. Lehet alkalmazni sötét, világos, vagy akár vörös hajon is, és a kívánt mélység és árnyalatok is egyénileg alakíthatók, és tökéletes alapot nyújt a kreatív frizurákhoz, legyen szó ombre, balayage, vagy akár élénk színekkel kombinált stílusról. Sokan azért választják a falayage-t, mert szeretik a természetes, könnyed hatást. A mesterien kivitelezett falayage frizura úgy néz ki, mintha a hajat a nap sugara természetesen szőkítette volna, így tökéletes választás azoknak, akik nem kedvelik az éles kontrasztokat és a mesterséges hatást.

Ráadásul tartósabb, mint a hagyományos hajfestés, hiszen a hajnövekedés során a színátmenetek kevésbé feltűnőek. Ezzel a technikával akár hónapokig is élvezhetjük a gyönyörű, természetes hajszínt, anélkül, hogy gyakran kellene hajfestőhöz járnunk.

Másik színátmenet: ombre

Az ombre egy másik népszerű hajfestési technika, ami ugyan a balayage és falayage technikára épít, de természetes átmeneteivel mégis tökéletesen eltér azoktól. Az ombre technikát arról lehet felismerni, hogy a haj egyik része sötétebb, a másik része viszont világosabb színben pompázik. A hajvégek világosabb árnyalatokkal operálnak, a hajtövet pedig sötétebbre színezi a fodrászmester. Merész és feltűnő frizura jön ezáltal létre.  A leggyakoribb a klasszikus ombre stílus, ahol a haj színe fokozatosan világosodva halad a sötétebb tövektől a világosabb hajvégek felé. A fordított ombre ellentéte a klasszikusnak, itt a haj színe a sötétebb hajvégektől haladva fokozatosan világosodva ér el a tövekhez. A színpompás ombre merészebb, itt akár több szín is kombinálható az ombre hatás eléréséhez. Egyedi megjelenésének köszönhetően az ombre szintén kedvelt és gyakran keresett hajszínezési technika.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!