Mindent a kataláz enzimről

A kezdetek A hidrogén-peroxidot az 1800-as évek elején Thenard és Gay-Lussac állította először elő. Thernard a kísérletében bizonyította, hogy a növényi és állati szövetek bontják ezt az anyagot, mégpedig olyan módon, hogy közben oxigén és víz képződik. Ezt a folyamatot a kataláz enzimnek köszönhetjük, ez szükséges ahhoz, hogy egy bonyolult kémiai folyamat elkezdődhessen. Kataláz szubsztrátja a hidrogénperoxid, tehát magyarul: a kataláz egy olyan enzim, ami biokémiai folyamat során átalakul, olyan módon, hogy egy bizonyos anyagra, a hidrogén-peroxidra hat. Hidrogén-peroxid képlete: 2 H2O2 Az tény, hogy ez egy roncsoló anyag,  és nagy koncentrációban negatív hatást gyakorol a sejtekre, ezen kívül a DNS-re is. A szervezetünk  ezért kifejlesztette a saját védelmét, a kataláz enzimet, ami minden szervünkben megtalálható különböző mennyiségben. Egyes esetekben fokozódhat a mennyisége A dohányzás negatív hatásairól lehetne írni egy egész könyvet. Egyes kutatások azt bizonyították, hogy a dohányosok által kilélegzett levegőben jóval több, nagyon sok hidrogén-peroxid molekula van mint azoknál az embereknél akik nem dohányoznak.  Ezen kívül a vérplazmában és a vizeleben is megemelkedik a felszabaduló hidrogén-peroxid azoknál az embereknél, akik valamilyen betegségben szenvednek. Érdekes megfigyelés, hogy egyes italok nagyobb mértékben emelik meg vizeletünk hidrogénperoxid szintjét: ezek az instant kávék, egyes teák, zöld teák. Ez nem jelent rosszat, ugyanis a vizeletünkben alapjában véve magasabb mennyiségben található meg ez az anyag, ami sterilizálóan, baktériumölően hat. Több gyógyszer szedése is okozhat a szervezetünkben növekedést Élemiszereink közül a lóbab fogyasztása a divicin nevű anyag miatt növeli a testünk hidrogénperoxid szintjét Betegségek, mint például a tumor sejtjei előállítják Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy hasznos tud lenni akár a sebkezelésben, vagy akkor is, ha hajunkat szőkíteni, világosítani szeretnénk. Csak nagy mennyiségben hat toxikusan, kis mennyiségben a szervezetünknek szüksége van rá. Kataláz enzimről Képlete:  H2O2 A kataláz 4 azonos polipeptid láncból felépülő enzim, minden egység több, mint 500 aminosav hosszúságú. Könnyű kimutatni, hogy valamiben van-e kataláz enzim: a vizsgált anyaghoz adunk egy kis mennyiségű hidrogén-peroxidot, és ha buborékol, akkor biztosan van benne enzim. A kataláz név eredete Loew nevéhez kötődik, aki először 1901-ben használta mint anyag megnevezést. Hihetetlen reakciósebességű: 1 molekulája egymillió hidrogénperoxid molekulát képes egyetlen perc alatt elbontani. Az öregedés egyik kiváltó oka a hidrogén-peroxid felgyülemlése, mivel az életkor előrehaladtával szervezetünk kataláz enzim termelése csökken. A kataláz sok élelmiszerben megtalálható, viszont szervezetünkbe bejutva az emésztőrendszerünkben teljesen összetevőire bomlik. Ilyen növényi ételink a hagyma, fokhagyma, avokádó, sárgarépa, uborka, retek és még sorolhatnánk. Olyan ételekről is tudunk, amik csökkentik a szervezetünk kataláz enzim szintjét. Kutatások szerint ilyen a tej, vaj, fehér  rizs, fehér kenyér. A hajunkra gyakorolt hatása A hidrogén-peroxidot régóta használják a fodrásziparban: a hajszőkítők egyik legfontosabb alapanyaga.  Napjainban egyre inkább elfogadottabbá válik, hogy a hajunk világosítása mellett rengeteg negatív hatása is van: szennyvízbe jutva a környezetet károsítja, valamint hajunk szerkezetét is roncsolhatja, ezt elősegíti, ha egymás után többször is megismételjük  a szőkítést. Egyeseknél allergiás reakciót vált ki, másoknál a hajat élettelenné, töredezetté teszi.  Kutatók csoportjai azon fáradoznak, hogy éppen ezért más alternatív megoldásokat keressenek a szépségiparnak, minden évben újabb és újabb eredményeket érnek el. Az egyik ilyen nagy felfedezés a kataláz enzim pótlása szervezetünkben. Az őszülés egyik oka a kutatások szerint, hogy a hajszálakban a fejbőrben felgyülemlik a hidrogén-peroxid amikor lecsökken a hajszálak kataláz enzim tartalma, így nem tudja lebontani a megfelelő mennyiségű anyagot ami a hajszálak színének roncsolásához, őszüléshez vezet.  Amennyiben a folyamat korán elkezdődik, lehetőségek után kutatva gyakran jutunk el a kataláz enzimhez. Ha csökken a hajhagymák enzim szintje, a festékpigmentek rongálódásával a melanintermelést akadályozza, ezért ősz színű lesz a hajunk. Ez általában 30 év körül kezdődik. Sok minden befolyásolja ezen kívül az őszülést mint a stressz, a helytelen étkezés, vitaminhiány, betegségek. Ma már tudjuk, hogy a folyamat nem mindig természetes, és kataláz enzim pótlással visszafordtható, ilyen a Catalase kapszula . Mivel belsőleg alkalmazandó, így hasznosul az enzim a legjobban. Erős antioxidáns, ami nem csak a hajunkra, de az egész testünkre jótékony hatással van. Eredményességét vizsgálati eredmények is alátámasztják. Mindenképp érdemes kipróbálni, már egy hónap elteltével láthatjuk eredményességét.