Őszülés folyamata

Köztudott hogy a melanin a haj festékanyaga, ami a hajhagymákban termelődik. Nagyon hosszú és bonyolult út mire eljut a hajszálakba. Az őszülés egy természetes folyamat, a tirozin mennyiségének csökkenése okozza. 

Nem mindegy azonban hogy mikor. Egyeseknél korábban, másoknál később kezdődik, valakinél lassabb, valakinél gyorsabb lefolyású. Ezt számos tényező befolyásolhatja.

 

Őszülés okai

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, természetes vagy nem ez a folyamat? Mitől csökken a haj festékanyaga? Lehet-e ellene valamit tenni? 

Az első ősz hajszálak sokszor lelkileg is megérintenek bennünket. Azt már megtudtuk, hogy a melanin hosszú út során jut el a hajszálakba, viszont ezen az úton több fennakadás is lehet. 

Egy kis kutatással sok mindenre fény derülhet, és léteznek olyan megoldások is, amik lassíthatják vagy megállíthatják ezt a kellemetlenséget.

megvizsgáljuk a korai őszülés okait
Az őszülés okai

Nézzük milyen okai lehetnek a korai őszülésnek:

  • Hormonok

Az őszülés hátterében állhat hormonális zavar vagy pajzsmirigy probléma is. Érdemes elmennünk egy egészségügyi kivizsgálásra ha hirtelen nagy változásokat veszünk észre hajunkon.

  • Etnikai hovatartozás

Kis mértékben befolyásolhatja az etnikai hovatartozás ősz hajszálaink megjelenését. Kutatások szerint a fehér bőrűek és az ázsiaiak viszonylag hamarabb, a harmincas éveik közepén illetve végén, a sötétebb bőrrel megáldott afroamerikaiak viszont később, a negyvenes éveik közepén kezdenek el általában őszülni.

  • Helytelen táplálkozás

A helytelen táplálkozás komoly testi tüneteket is produkálhat hosszú távon. Ez kihathat hajunkra is, mivel a vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a hajunkat felépítő pigmentek termeléséhez. Többek között ilyen a réz, a cink, a folsav, B5, B6, B10, B12 vitaminok, aminek a megfelelő pótlásáról gondoskodnunk kell.  

Itt érdemes még megemlíteni a helytelen táplálkozás mellett a dohányzás káros hatását is, mivel a cigerettázók egy tanulmány szerint két és félszer nagyobb eséllyel kezdenek el őszülni 30 éves kor előtt.

  • Genetika

Azt mondják, hogy a legnagyobb mértékben genetikánk tehet arról ki mikor kezd el őszülni, mivel egy gén felelős a hajunk pigment termeléséért.

  • Stressz

A stressz káros hatásairól már ódákat lehetne zengeni. Sajnos hajunk őszülése is összefüggésben lehet ezzel, mivel a lelki eredetű problémák egész testünkre negatív hatást gyakorolnak. Ha a fejbőrünk vérellátása csökken, az okozhat esetenként hirtelen nagy tömegű hajhullást és őszülést is. Krónikus, vagy tartós stressz egy fehérje képződését idézi elő, ami autoimmun betegséget is előidézhet.

Stressz miatt könnyen őszülhetünk
 Őszülés a stressz miatt

  • Enzimhiány

Sokunknak ismeretlen, de tudósok bebizonyították, hogy az úgynevezett kataláz enzim nagy szerepet játszik az őszülésben ha nagyon lecsökken a mennyisége. Ez az enzim úgy fejti ki hatását, hogy a hajszálakban megtalálható hidrogén-peroxid-ot lebontja, így az nem tudja kifehéríteni hajunkat. Ha viszont nincs elegendő belőle, ez a folyamat bekövetkezik, és őszülni kezdünk.

Ahogy látható a korai őszülés férfiaknál ugyan úgy mint a nőknél sok tényezőből állhat, de nem kell beletörődnünk, sokszor van megoldás. Ha a haj őszülését gyermekkorban tapasztalunk, mindenképpen érdemes szakértő segítséget kérni, és utánajárni az okoknak.

 

Őszülés megszüntetése

A legfontosabb az egészségünk, tehát már azzal sokat tehetünk ha lemondunk a gyorséttermi ételekről, rendszeresen eljárunk mozogni, leszokunk a dohányzásról. Az interneten megannyi módszerről hallani (almaecet, paprika, olajok), de ezek eredményességét idáig még nem sikerült bizonyítani.

Ha korai őszülésünknek elejét szeretnénk venni, van egy olyan megoldás, ami a legeredményesebb megoldást nyújtja a házi praktikák helyett.

Ez a kataláz enzim pótlása. 


 

Alkalmazzuk kúraszerűen a kellemetlen idő előtti őszülés megállítására és visszafordítására.  A legjobb őszülés elleni enzim a Catalase.  Belsőleg alkalmazandó kapszula, hajunkra gyakorolt hatása mellett egész szervezetünkre pozitív hatással lesz antiokszidáns tartalma miatt.