Minden egészséges hajat megviselhet a gyakori hajvasalás. Főleg, ha még rosszul is csináljuk. Így aztán még súlyosabb roncsolódást érhetünk el. Most elmondjuk, hogyan nem lesz káros a hajvasalás: eszközök és technikák egy helyen.

Minden a zuhany alatt kezdődik 

Kevesen gondolják, hogy a hajvasalás már akkor káros lehet, ha nem jól mosunk hajat. Célszerű ezért olyan termékeket választanunk, amelyek segítik a haj kisimítását. Ha sokszor mosunk és szárítunk hajat, akkor olyan sampont érdemes beszerezni, amelyek nem tartalmaznak szulfátot. Mosás után pedig olyan termékeket használj, amelyek hővédő hatásúak és segítik a haj kifésülését.

Megfelelő hajszárítás a megfelelő hajvasalásért 

Sokan javasolták már, hogy jó idő esetén érdemes hagyni, hogy a hajunk magától megszáradjon. A hűvösebb idő beköszöntével viszont érthető, ha nem akarunk fagyoskodni. Fontos azonban, hogy a hajszárítás ne egy essünk-túl-rajta-gyorsan művelet legyen. A hajszárítás – és egyben a hajvasalás – kulcsa is az, hogy a hajat válasszuk több részre, és körkefe segítségével tincsenként szárítsuk meg, legalább 110%-osra. Ez nem vicc, ugyanis a hajvasalás tilos akkor, ha a haj egy picit is nedves. Ekkor a magas hőmérséklet miatt a hajszál belsejében a víz gőzzé alakul, ezáltal buborékok alakulnak ki a hajszálban. Ha sok ilyen buborék keletkezik, repedések jelennek meg a hajszálon, amelyet már szemmel is jól lehet látni. Ez egyenes út a töredezett hajvégekig.

Nem lesz jobb, ha forró a vas 

Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy gyorsabban elérik a megfelelő – sőt, a legjobb – frizurát, ha a legnagyobb hőfokon használjuk a hajvasalót. Hogy milyen típusú hajra melyik hőfok a legmegfelelőbb (és miért), azt itt megtalálja, nekünk elég csak annyit megjegyeznünk, hogy körülbelül a 180 fok az ideális hőmérséklet. Hangsúlyozzuk, hogy a nem sérült hajra!

Biztos ami biztos, érdemes hajvédőt használni, amely emberi áron, egy-két ezer forintért már elérhető. Ezek megvédik a hajszálakat akár a 300 fokos hőtől – ez pedig jól jön, ha véletlen mégis maxon maradna a hajvasaló.


Milyen a megfelelő hajvasaló? 

Bár több tízezer forintra is rúghat egy hiper-szuper hajvasaló ára, azért alacsonyabb árkategóriában is biztonsággal találunk olyat, amely nem fogja a hajunkat károsítani.

A leggyakoribb fajták a turmalin, a kerámia és a titánlapos hajvasalók, de lehet kapni ionizáltakat is. Előbbi szinte az összes hajtípusra használható, hiszen nem roncsolják a hajat. Ha vékonyszálú a hajad, akkor érdemes a titániummal bevont típust választani, hiszen jobb a hőezetése, így gyorsabban lehet használni, azaz kevesebb ideig kell magas hőhatásnak kitenni a hajszálakat. A kerámia lap előnye, hogy könnyen csúsznak végig a hajon és szépen, egyenletesen adják le a hőt a teljes felületen.

Jó munkához idő kell - a hajvasalásban is kell a pihenő

Ha mindent pontosan betartunk, akkor sem érdemes naponta kivasalni a hajunkat. Van annak is csábító ereje, ha kicsit kócosak vagyunk.

Ha jól bírja a hajunk, és még pontosan be is tartunk mindent, a töredezett hajvégek elkerülése miatt mindenképp használjunk hajvégápolót. Az olaj egy védőréteget képez a hajszálakon, ezáltal azok nem csomózódnak össze, és könnyen szétválaszthatók. Ha már töredezett a haj, ezek a termékek a haj szerkezetét is regenerálják.

Érdemes a hajunkat belsőleg is felturbózni.

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!