Ezreket elköltünk arra, hogy szép és egészséges legyen a hajunk, pedig nem is gondolnánk, milyen egyszerű a hajpakolás házilag. Nem csak egyszerű, pénztárcabarát is. Mutatunk 10 bevált receptet, amivel biztosan sikeres lesz.

Hajpakolás házilag: de mi a jó benne?

Mi a jó a házi hajpakolásban? Hogy adalékanyagoktól mentes, csak természetes anyagokat tartalmaz. Ahogy korábban már írtuk, az életmódunktól, a táplálkozásunktól is függ, mennyire egészséges a hajunk, így érdemes kívülről és belülről is egyaránt támogatni szervezetünket.

Banános pakolás

Kevesen gondolnák, de a banán tele van vitaminnal, amely a bőrre és a hajra is jótékony hatással van. Olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, B-, C-, és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas, és mangán.

Egy vitamindús hajpakoláshoz pedig csak egy jó érett banánra, egy pici mézre és némi langyos vízre van szükségünk, hogy jól kenhető legyen. Összeturmixoljuk, majd nedves hajra kenjük fel, majd utána fél órát tartsuk melegen törölközővel, fóliával vagy csapkával, aztán mossuk le.

Hogy mire jó még a banán, azt itt megtalálja>>

Tojással és olívaolajjal a selymes hajért

Egy tojássárgáját 2 evőkanál olívaolajjal keverjük el. Apránként, hogy jól eldolgozható legyen, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető legyen. Nedves hajra kenjük fel, majd minimum egy órára fedjük le. De azzal sincs gond, ha egész este a fejünkön marad. Samponnal mossuk le, és a hatás máris érezhető.

Méz és tojás a legszárazabb hajra

Egy tojássárgáját 3 kanál mézzel elkeverünk, és már kész is. Felturbózhatjuk egy kis almaecettel is, ha akad otthon. Mehet a hajra és ezzel el is indul a gyógyulás.

Tojás nélkül is megy

Ha fontos, hogy igazi tápanyagbombát készíts, akkor a méz és olívaolaj a legjobb párosítás. 3-3 evőkanál elég is lesz, de készülj fel, hosszabb ideig tart majd kimosni a hajadból.

Korpa ellen megoldás

Ha a száraz haj korpás fejbőrrel jár, akkor igazán átütő pakolásra van szükség. Ehhez pedig keverjünk el 4 ek. kókuszolajat,

Hajpakolás házilag a hármak erejével

A ricinus, kókusz és olíva olaj hármasa igazi nagyágyú. Azonos arányú keveréket felvisszük a nedves hajra, aztán nehéz lemosás következik, de a hatás gyorsan élvezhető lesz.

A fény és a tartás megsegítésére

1 ek. méz, 1 ek. almaecet és 1 ek kókuszolaj igazi áldás a fénytelen hajnak. A méz és a kókuszolaj rendkívül tápláló, az almaecet pedig a színt és a fényt garantálja, legyen természetes vagy festett színű a hajad.

A zsíros haj sem gond

A kulcs a tojásfehérje, ugyanis enzimjeinek köszönhetően a hajból nem távoznak azok a zsírok, amelyeknek alap esetben belül kellene lenniük. Ehhez a pakoláshoz 1 tojásfehérjét és fél citrom kicsavart levét kell összekavarni. A fehérjét nem kell felverni, csak elkeverni benne a citromlevet. Ahogy minden pakolást, ezt is nedves hajra vigyük fel.

Egyszerűbben is lehet

A csalán is jó a zsíros haj ellen, megakadályozza  a zsírosodást, valamint erősíti és fényessé teszi a hajat. Ehhez egy csésze csalánteát kell készíteni, és ha kihűlt, leöblíteni fele a hajunkat.

Ha erősíteni kell

A gyenge hajszálakra is van dopping. Mégpedig a tormában. Lereszelés után egy citrom levével keverd el, majd hajmosás előtt nedves hajra vigyük fel, és hagyjuk állni, 20-30 percet. Jó alapos mosd ki. Ettől a rendhagyó pakolástól viszont nemcsak a haj lesz erősebb, hanem még a hajhullást is megszünteti.

Ezek a receptek félhosszú, normál mennyiségű hajra elegendő pakolást írnak le, az adagok tetszőlegesen változtathatók, ha nagyon hosszú és sűrű a hajad vagy akkor is, ha nagyon rövid. Ez is mutatja, hogy a hajpakolás házilag sokkal jobban beosztható attól függően, hogy milyen hosszú és minőségű a hajunk.

És ha már szóba került a hajhullás: természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.